29.5.2016. 9:02
0
Povezanost zračenja mobitela sa tumornim oboljenjima
Nedavno sprovedena velika studija u SAD-u, koja se odnosila na zračenje mobitela i štetnost po zdravlje ljudi, je pokazala vezu zračenja mobitela sa tumornim bolestima.

Ovaj najnoviji nalaz je došao u vremenu kada se vode dugotrajne debate o tome da li upotreba mobilnih telefona ima posledice po zdravlje. Evo pet stvari koje trebate znati o navedenoj studiji.

# 1: O studiji?
Studija je urađena od strane National Toxicology Program (NTP), međuagencijskog programa u okviru Odjela za zdravstvo i ljudska servise u SAD-u. NTP se primarno bavi izučavanjem i prepoznavanjem elemenata koji mogu biti štetni za ljude. Višegodišnja, recenzirania studija je koštala oko 25 miliona $ i nisu dobili sredstva od privatnih korporacija.

# 2: Način istraživanja?
Istraživači su dizajnirali eksperiment na način koji će izložiti štakore i miševe na istu vrstu energije radio-frekvencije koje emituju mobilni telefoni više od dvije godine, a zatim su ispitali efekte na zdravlje ovih glodara. Istraživači su izradili studiju u kojoj su uspjeli da posebno izoluju efekte energije radio-frekvencija.

# 3: Šta je studija dokazala?
Studija je pokazala "manje slučajeve" malignih glioma u mozgu i u srcima mužjaka pacova. To su dvije vrste raka koje su povezane sa čestim korištenjem mobilnih telefona u ovoj epidemiološkoj studiji. Studija nije pronašla značajne efekte kod ženki štakora.

# 4: Šta kažu zdravstveni zvaničnici i naučnici?
Predstavnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, koji je pomagao u nadgledanju studije, su izjavili: "Važno je napomenuti da su i prethodni  opservacijski podaci prikupljeni u ranijim studijama koje su rađene na ljudima, pronašli ograničene dokaze o povećanom riziku za razvoj raka zbog upotrebe mobitela". Naučnici će sigurno pozvati za dalja istraživanja, i treba imati na umu da ova studija ne znači kao konačni dokaz da mobiteli uzrokuju bolest raka.

# 5: Šta učiniti da budemo sigurniji?
Ako želite ograničiti vrijeme izloženosti energiji iz mobilnih telefona, koristite slušalice ili zvučnike dok razgovarate na telefon, ne držite mobitel u neposrednoj blizini vašeg tijela, npr. u džepu.


Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.