Salate s piletinom su izrazito popularne, a ova sa kroketima od kukuruznog brašna i povrćem nas je oduševila. Lagani obrok za tople ljetne dane.
Sastojci:
500 g pilećeg filea
so
biber
180 ml jogurta
sok ½ limuna
1 kašičica timijana
kukuruzni kroketi:
500 ml vode
1 pileća kocka za supu
100 g kukuruznog brašna
30 g putera
70 g parmezana
svježi peršun
povrće:
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 krastavac
1 zelena paprika
1 ljubičasti luk
100 g cherry paradajza
2 češnja bijelog luka
sok ½ limuna
maslinovo ulje
Pileći file ostavite u komadu. Posolite ga i pobiberite. U posebnoj zdjeli pomiješajte jogurt, sok limuna i timijan, pa u tu marinadu stavite meso i ostavite u frižider na hlađenje najmanje jedan sat.
U većoj šerpi zakuhajte pola litre vode, dodajte kocku za supu, a potom postepeno dodajite kukurnzno brašno uz neprestano miješanje. Na laganoj vatri kuhajte oko 15 minuta dok ne dobijete gustu smjesu.
Skinite s vatre, pa u vruću smjesu dodajte puter i narendani parmezan. Ubacite i sitno nasjeckani svježi peršun, pa sve dobro izmiješajte. Kada se puter i parmezan u potpunosti otope, smjesu prebacite u zdjelu koju ste obložili plastičnom folijom. Smjesu prekrijte i po vrhu folijom, pa stavite u zamrzivač oko dva sata hlađenja.
Ohlađenu smjesu izvadite iz folije, pa je narežite na kriške debljine 1-1,5 cm. Kriške poredajte u tepsiju i stavite peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Mariniranu piletinu stavite u tepsiju, pa i nju pecite na 200 stepeni oko pola sata. Dok se meso peče, pripemite povrće. U veću zdjelu narežite na kockice crvenu, zelenu i žutu papriku, te krastavac. Bijeli luk usitnite, a ljubičasti možete izrezati na ploškice. Paradajziće prepolovite, pa sve prelijte sokom od limuna i maslinovim uljem, te dobro izmiješajte.
Ispečenu piletinu izrežite na medaljone, pa je poslužite uz krokete i svježe povrće.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.