21.10.2025 19:30
0
Ova biljka rješava sve: Kašalj, gastritis, probavu, rane, čak i ovisnost o nikotinu, ali nije za svakoga
Jedna od najmoćnijih biljaka našeg podneblja, iako možda na prvi pogled izgleda kao samo još jedan neugledan i dosadan list među travom, jeste trputac.

Mnogima poznat i kao bokvica ili čak konjsko rebro, ova skromna livadska biljka ima dugu historiju primjene u narodnoj medicini – od liječenja kašlja i rana do njege probave. Ako ste čuli za planetarno popularni psilijum, znajte da imamo i mi svoju alternativu – naš domaći trputac, pogotovo u obliku njegovih sjemenki.

Širokolisni i uskolisni trputac

U prirodi postoji više od 200 vrsta trpuca, ali su kod nas najpoznatiji širokolisni i uskolisni trputac. Obje vrste su jestive i ljekovite, a posebno se cijene zbog visokog udjela sluzi, tanina, flavonoida, te minerala poput kalcija, kalija i cinka.

Njegov antibakterijski i protuupalni učinak čini ga prirodnim saveznikom kod brojnih zdravstvenih tegoba – od obične prehlade do rana i ugriza insekata. A ono što je posebno zanimljivo jeste njegova uloga u njegovanju probavnog sistema – upravo zbog vlakana iz sjemenki koja djeluju gotovo identično kao psilijum ljuskice, popularnog dodatka prehrani koji olakšava probavu.

Prirodni laksativ

Poput egzotičnog psilijuma, sjemenke domaćeg trpuca sadrže sluzaste tvari koje u dodiru s vodom nabubre i djeluju kao prirodni laksativ. Djeluju nježno, potiču rad crijeva i idealne su za sve koji se bore sa zatvorom ili sporom probavom. Identično kao i psilijum. Osim toga, redovna konzumacija može pomoći u snižavanju holesterola i regulaciji šećera u krvi.

Zbog tih svojstava trputac je naročito koristan osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa ili općenito osjetljivog probavnog sistema. Može se koristiti u obliku čaja, praha, sjemenki ili tinkture.

Biljka za pluća

U narodnoj medicini trputac je poznat i kao biljka "za pluća". Njegove sluzi umiruju upalu, razgrađuju sekret i olakšavaju iskašljavanje, zbog čega se koristi kod prehlada, bronhitisa, upale pluća i astme. Čaj ili sirup od trpuca često su prvi odabir za sve koji žele prirodnu podršku dišnim putovima.

Iscjeljuje rane

Osim toga, trputac ima gotovo čudesnu moć u zacjeljivanju rana. Ako vas je ikad ugrizao komarac ili ste se ogrebali na neki trn ili granu u prirodi, možda ste već čuli savjet: zgnječi list trpuca i stavi na ranu. To stvarno djeluje, i to zahvaljujući njegovim antibakterijskim, antiseptičkim i analgetskim svojstvima. Isto tako, svježe ispasiran list ili sok od trpuca još je jedan od najjednostavnijih, a najbržih prirodnih načina za tretiranje manjih ogrebotina, rana i modrica. Dovoljno je nabrati list, malo ga zgnječiti među prstima i pritisnuti na ogrebotinu – nešto kao prirodni flaster. Može pomoći kod ugriza, uboda pčela, opekotina, pa čak i površinskih rana.

Ispiranje usta

Zbog antibakterijskih i antimikrobnih svojstava koristi se i za ispiranje usne šupljine kod afti, upala desni i neugodnog zadaha.

Posebno je zanimljiv i zbog visokog sadržaja tanina, flavonoida, vitamina C i minerala poput kalija i kalcija, što dodatno doprinosi njegovu protuupalnom i zaštitnom učinku.

U Bosni i Hercegovini je trputac duboko ukorijenjen u tradiciju. Bilo da se radi o sirupima, čajevima, tinkturama ili svježim listovima u domaćoj upotrebi, gotovo da nema grane u kojoj nije zastupljen, odnosno za šta se ne koristi. Ljekoviti pripravci mogu se naći i u apotekama, a mnogi travari i dalje pripremaju vlastite verzije sirupa, najčešće od svježih listova, limuna i meda. Tradicionalno ga se preporučivalo kod bronhitisa, astme, pa čak i hripavca ili plućnih infekcija. Neki su ga koristili i kod težih stanja poput tuberkuloze.

Smanjuje žudnju za nikotinom

Usto, vjeruje se da trputac pomaže i u procesu odvikavanja od pušenja – njegovi sastojci, kako kažu tradicionalni travari, mogu smanjiti žudnju za nikotinom, naročito ako se list sažvače ili popije čaj.

Lišće trpuca sakuplja se dok je biljka u cvatu od maja do avgusta, a korijen od avgusta do oktobra. Lišće treba sušiti u tankom sloju na prozračnom i sjenovitom mjestu. Korijen se iskapa nakon cvjetanja, a treba ga osušiti, očistiti i nanizati na konac da se tako suši. Iako je riječ o samonikloj biljci, trputac je pravi dragulj prirode – lako dostupan, višenamjenski i iznimno efikasan. U svijetu gdje sve češće tragamo za prirodnim rješenjima, trputac je jedan od onih čudesnih darova koje često doslovno gazimo pod nogama – ne znajući koliko vrijedi.

Nije za svakoga

Iako je trputac općenito siguran za upotrebu, pretjerivanje može izazvati nadutost, proljev ili blage alergijske reakcije. Kao i sa svim biljnim pripravcima, važno je slušati vlastito tijelo i početi s manjim količinama. Također, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju ozbiljne zdravstvene tegobe trebaju se prije korištenja savjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom.

Kako koristiti trputac kod kuće

Čaj: U šolju vruće vode stavite kašiku suhih listova trpuca. Pustite da odstoji 10-ak minuta. Pomaže kod kašlja, grlobolje i probavnih tegoba.

Obloga: Svježe listove zgnječite i stavite direktno na ranu, ugriz ili ubod. Oblogu možete omotati gazom i ostaviti da djeluje 30 minuta. Pomaže kod uboda insekata ili ogrebotina i rana.

Tinktura: Pripremite tinkturu od listova i alkohola (u omjeru 1 prema 5). Ostavite da odstoji 4–6 sedmica. Koristite nekoliko kapi u vodi kod probavnih smetnji ili infekcija dišnog sistema.

Salata: Mladi listovi trpuca mogu se jesti sirovi – imaju lagani limunasti okus i sjajan su dodatak ljetnim salatama.

(SM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.