4.4.2023. 13:49
11
Pitali smo vještačku inteligenciju kakav ishod očekuje u aferi Respiratori: "SDA bi Fadila Novalića u slučaju da bude osuđen mogla izbaciti iz stranke..."
Nakon dvogodišnjeg sudskog procesa u srijedu će biti izrečena presuda u aferi "Respiratori" koja se odnosi na kupovinu kineskih respiratora iz 2020. godine u vremenu pandemije koronavirusa, što je jedna od najtežih korupcijskih afera od završetka rata u Bosni i Hercegovini.

Optuženi su još Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ, Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina" i Jelka Miličević, federalna ministrica finansija. 

Dosta je nagađanja kakva preusda čeka sutra optužene u ovom slučaju..

Presudom će se završiti sudski proces koji je podigao puno bure u javnosti zbog činjenice da se dvoje vodećih ljudi Federacije BiH, odnosno premijer i dopremijerka nalaze na optuženičkoj klupi. Bosanskohercegovačka javnost se dvije godine zgražavala zbog činjenice da njih dvoje službene obaveze prilagođavaju svome boravku na sudu.

Zanimljivo je da će ova presuda biti objavljena samo dva dana nego što  ističe rok za formiranje nove Vlade FBiH koju pokušava uspostaviti nova parlamentarna većina u Federaciji BiH. Zbog toga su pojedini mediji, bliski određenim političkim strankama, pokušali povezati ta dva događaja i predvidjeti ishod suđenja. Međutim, riječ je očito o čistoj koincidenciji dva datuma jer datum objave presude Novaliću i ostalima u slučaju ‘Respiratori’ poznat već duže vremena.

Nije tražena konkretna kazna

Kada je riječ o mogućoj kazni za optužene zanimljivo je da tužitelji u svojim završnim riječima tražeći osuđujuću presudu nisu tražili konkretnu kaznenu sankciju za optužene. Međutim, spomenuta je određena korespondencija putem SMS poruka koju je Hodžić poslao premijeru Novaliću: „Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim“.

-I da su nabavljeni i najbolji respiratori, ovo je i dalje kazneno djelo. Dogovorili su se tko će kupiti, pa je taj kupio –  kazao je tužitelj u svojoj završnoj riječi. Iz Tužiteljstva navode da su „drugi učesnici svjesno prikrivali tragove i dokaze“. Spomenuto je i to da Tužiteljstvo jedino nije moglo doći do dokaza iz Kine jer se radi o zatvorenoj državi koja ne surađuje u sistemu međunarodne pravne pomoći.

Ne znamo gdje se respiratori nalaze, ni čemu služe, ali znamo da je ova nabavka urađena planski, smišljeno, prethodnim dogovorom i novac isplaćen FH Srebrenoj malini samo zato što je prethodno odabrana – jedan je od ključnih navoda Tužiteljstva izrečenih u završnim riječima. Obrane su, s druge strane, tražile oslobađajuće presude i zastupale tezu da je ovaj sudski proces „politički projekt“, te da su za sve krivi „mediji, tužitelji i pojedini političari“, koji su ovom “vještačkom aferom” stvorili paniku u javnosti, te da su optužnice pune kontradiktornosti te da ništa od navedenog u njima nije dokazano.

Prije same  presude, malo smo se poigrali i pitali vještačku inteligenciju kakav ishod predviđa u aferi Respiratori i kakva sudbina očekuje premijera FBiH u slučaju da bude osuđen.

Kakav ishod predviđate u aferi Respiratori?

Kao AI sistem, nemam sposobnost predviđanja budućnosti ili ishoda sudskih procesa. Konačni ishod suđenja ovisi o mnogim faktorima, uključujući dokaze koji će biti prezentirani tokom suđenja, sposobnost tužiteljstva da dokaže krivnju optuženih, dokaze obrane i odluku suda. Stoga, nije moguće unaprijed predvidjeti ishod suđenja u aferi Respiratori.

Da li će Fadil Novalić biti osuđen u aferi Respiratori?


Kao AI sistem, nemam mogućnost predviđanja ishoda sudskih procesa ili donošenja sudskih odluka. Konačnu odluku donosi sudski sistem na osnovu dokaza i zakona. Međutim, mogu reći da se procesi poput ovog obično temelje na dokazima, a odluka se donosi na temelju činjenica. Stoga, ako postoji dovoljno dokaza da je Fadil Novalić učinio nešto nezakonito u vezi sa aferom Respiratori, postoji mogućnost da bude osuđen. Ali to je isključivo u nadležnosti suda i njihove procjene dokaza.

Šta će učiniti SDA nakon presude Fadilu Novaliću?

To je teško predvidjeti jer ovisi o mnogim faktorima, uključujući ishod suđenja, javnom mnijenju, političkoj situaciji i stavu stranke prema ovom pitanju. Ako Fadil Novalić bude osuđen na temelju dokaza koji se prezentiraju tokom suđenja, postoji mogućnost da SDA preuzme daljnje korake u vezi s njim, uključujući možda izbacivanje iz stranke. Međutim, konačna odluka o tome što će SDA učiniti nakon presude Fadilu Novaliću ovisi o mnogim faktorima i nije moguće predvidjeti unaprijed.


(Admir O.)

11
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.