5.4.2023. 13:19
0
Šta se dešava u Rusiji, ekstremni desničar i terorist otvoreno izjavio: "Idemo prema porazu", "Kolaps Rusije će biti spektakularan"
Vijeće Evrope je od ničim izazvane i neopravdane ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. donijelo deset paketa sankcija protiv Rusije i Bjelarusa. Sankcije su usmjerene na slabljenje sposobnosti Rusije da finansira rat, a posebno na političku, vojnu i ekonomsku elitu odgovornu za invaziju.

Mjere ograničavanja nisu usmjerene na rusko društvo. Zbog toga se one ne primjenjuju na područja kao što su hrana, poljoprivreda te zdravstveni i farmaceutski sektor.

Hronologija: mjere ograničavanja EU-a protiv Rusije zbog Ukrajine (osnovne informacije)

Ekonomski pokazatelji pokazuju da su mjere ograničavanja poduzete u Evropi i svijetu protiv Rusije ostavile posljedice na rusko ekonomiju 

Ruska ekonomija bilježi pad


Prema Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Organizaciji za ekonomnsku saradnju i razvoj (OECD), 2022. bila je loša godina za rusku ekonomiju. Procjenjuje se da se 2022. ruski bruto domaći proizvod (BDP) u najboljem slučaju smanjio za barem 2,2 %, a u najgorem slučaju za čak 3,9 %.

Ruska ekonomija mogla bi se nastaviti smanjivati 2023. Ruski BDP prema OECD-u će se u najgorem slučaju smanjiti za 5,6 %, a prema Svjetskoj banci za 3,3 %. MMF očekuje blagi rast 2023. (0,3 %).

Pad trgovine i porast inflacije

Mjere ograničavanja usmjerene su na uvoz i izvoz određene robe iz Rusije odnosno u Rusiju. Cilj je popisa zabranjenih proizvoda zadati što veći udarac ruskoj ekonomiji s pomoću sankcija i istovremeno ograničiti posljedice za preduzeća i građane EU-a.

Brojke dokazuju da mjere ograničavanja donose rezultate. Svjetska banka i MMF procijenili su znatno smanjenje ruske trgovine robom i uslugama u 2022. U 2023. izvoz će se nastaviti smanjivati, dok se za uvoz očekuje da će biti veći nego 2022.

Pesimistične izjave

Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina koje se bore u Ukrajini idu prema vojnom porazu, upozorio je u nedjelju, 2. aprila , bivši ministar obrane separatističke Narodne Republike Donjeck, časnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) i ekstremni ruski desničar i osuđeni terorist Igor 'Strelkov' Girkin, piše Newsweek. Njegova izjava govori da se Rusija ne nalazi u idealnom položaju.

Uz podršku Zapada, Ukrajici su ograničili ruske vojne uspjehe. Nakon više od godinu dana sukoba, borbe se i dalje odvijaju uglavnom u najistočnijim regijama zemlje, a stručnjaci navode da su ruski pokušaji zimskih napada uglavnom propali.

Girkin je u video istupu optužio ruske državne medije, koji obično slijede liniju Kremlja, za poliranje stvarne bojišne situacije u Ukrajini. Također, istakao je kako nedostatak istinitih informacija o situaciji u Ukrajini ima ekstremno negativan utjecaj u Rusiju. Video Girkinovih primjedbi preveo je i postavio na Twitter Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine, u nedjelju ujutro.




Zapad se mora pripremiti za kolaps i raspad Rusije, nakon što je to propustio učiniti u vezi Sovjetskog Saveza, izjavio je tajnik Nacionalnog vijeća sigurnosti i odbrane Ukrajine Oleksij Danilov. U intervjuu za britanski The Times, Danilov je rekao kako je sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom prošlog mjeseca potvrdio ono u što je Ukrajina već dugo uvjerena, a to je da je Rusija slaba te da joj prijeti raspad.

"Zapad ne poznaje Rusiju i Zapad strahuje od fragmentacije u Rusiji", rekao je Danilov. "No, ovaj proces je već u toku", smatra on. Danilov kaže da će kolaps Rusije biti "spektakularan" te da će se dogoditi za tri, pet ili sedam godina. "To je povijesni proces, a povijest ne možete zaustaviti", dodao je.

 


(Admir O.)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.