15.5.2023. 12:38
1
Kako je pobjednica Eurosonga pokrenula trend protiv brijanja pazuha kod žena: "Ne vidim razlog zašto bi se žene brijale ispod pazuha, sigurna sam da ne želite vidjeti moje pazuhe"
Švedska pjevačica Loreen (39) drugi je put osvojila prvo mjesto na Eurosongu. Ove godine napravila je to s pjesmom Tattoo, dok je 2012. godine oduševila žiri pjesmom Euphoria. Loreen je time ispisala historiju jer do sada je samo Irac Johnny Logan uspio dva puta slaviti, a ona je sada izjednačila rekord.

Loreen je od trenutka kada se kvalifikovala za Eurosong važilaza glavnu favoritkinju i kladionice su joj davale oko 50 posto šanse za pobjedu, a na kraju se pokazalo da su bile u pravu i Loreen je sada ponovo hit u cijelom svijetu.


Loreen je rođena u Stockholmu 1983. godine, ali nije švedskog, već marokanskog porijekla i pravo ime joj je Lorine Zineb Nora Talhaoui. Loreen se pjevanjem bavi još od ranog djetinjstva, a u tinejdžerskim danima imala je nekoliko bendova.

Svoj prvi slavni trenutak imala je u emisiji Švedska traži zvijezdu sada već davne 2004. godine, a godinu dana nakon toga objavila je prvu pjesmu The Snake.

Svojevrsni ulazak na scenu Loreen doživljava 2011. godine kada je nastupila na Melodifestivalenu, a godinu nakon toga na tom je festivalu i pobijedila i na kraju je 2012. godine slavila i na Euroviziji s pjesmom Euphoria.

Zanimljivo je kako je na tom Eurosongu Loreen slučajno pokrenula i pomalo neobičan trend. Naime, prilikom slavlja njezine pobjede kamera je uhvatila jednu ženu u publici koja je digla ruke slaveći Loreeninu pobjedu, a tada su joj se vidjele dlake ispod pazuha.

Nedugo nakon toga jedan  gledatelj odlučio je izolirati sliku i postaviti je na svoju Facebook stranicu. U nekoliko sati hiljade korisnika Facebooka stisnulo je  “sviđa mi se”, te ostavilo neprimjeren komentare koje pršte uvredama. Nije potrajalo dugo kada je pristigla i kontra-reakcija otvaranjem grupa protiv brijanja pazuha na Facebooku i Twitteru. No nije stalo samo na tome.

Nakon toga su feministice širom svijeta pokrenule akciju Povratak dlakama, a podržala ih je i Loreen.

Loreen komentarisala je medijsku lavinu koju je slučajno pokrenula jedna od njenih fanova: “I sama sam pomalo feministkinja. Ne vidim razlog zašto bi se žene brijale ispod pazuha. Sigurna sam da ne želite sada vidjet moje pazuhe.”

Za razliku od ostalih muzučkih zvijezda, Loreen nekako uspijeva svoj privatni život držati u tajnosti. Šveđanka je 2017. godine javno progovorila o svojoj seksualnoj orijentaciji i otkrila je da je biseksualka i usput je podržala LGBTQ+ zajednicu. U švedskim se medijima mogu pronaći nagađanja da je svojevremeno bila u jednoj vezi, kao i da je trenutno slobodna.

Eurosong
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.