4.7.2023. 11:55
1
Kakvi su danas muškarci u Sarajevu: Čupaju obrve i lickaju se po dva tri sata poslije treninga u svlačionici. Danas su više žene "muškarci"...
Plastična hirurgija odavno nije polje rezervisano samo za žene. I muškarci vode računa o svome izgledu i traže sve više načina kako bi se uljepšavali, te na taj način vjerovatno osjećali bolje u svom tijelu.

Očigledno je da su ljepota i mladost imperativ današnjeg društva, a prema nekim procjenama najčešći pacijenti estetske hirurgije su uglavnom pripadnici srednjeg sloja.  Prije 20-ak godina oko 10 posto muškaraca uljepšavalo se uz pomoć estetske kirurgije, a danas ih to čini 40-ak posto.

Kako danas kotiraju muškarci koji na polju svog izgleda rade stvari, koje su prije nekoliko desetina godina bile nezamislive. Čupanje obrva je postala svakodnevnica, a sve više su aktuelni i popularni estetski zahvati i kod pripadnika jačeg spola.

"Meni to nije simpatično. Ok mi je kada ljudi drže do lične higijene. Estetsku korekciju samo podržavam kada je nekom kriv nos, pa želi to da koriguje. Čak i  ovi momci koji danas rade depilacije i te stvari i to mi je pretjerano. Poslije treninga u svlačionici vidim muškarce koji se lickaju, čupaju obrve po dva tri sata. Otišlo je to malo predaleko", kazao je za Source bh. strongman Damir Stroil.

"Old school" je još uvijek tu negdje prisutan i mislim da žene više simpatišu takve muškarce. Ali danas, svaka roba ima svog kupca. Danas su više žene "muškarci", nego što su muškarci "muškarci", kazao nam je Stroil.

Modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad smatra da se muškarci okreću raznim tehnikama i načinima uljepšavanja, isključivo iz jednog razloga.

"Došli smo do nivoa da svrha fenomena ulaganja u sebe postaje samodopadljivost. Nekada smo željeli da se dopadnemo drugima, danas je to u većini slučajeva stimulacija samog sebe. Smatram da svaka prepotencija krije neku impotenciju, a naša vremena su impotentna intelektualno i u duhovnim spoznajama i sve je izloženo u estetskom smislu. To nije dobro i ne podržavam to, ali podržavam da se vodi briga kako o fizičkom tako i o intelektualnom i svakom drugom smislu", govori Hajrulahović.

Ističe da je estetska hirurgija opravdana kada je riječ o nužnim zdravstvenim potrebama. Pitali smo ga koliko muškarci u Sarajevu danas pridaju značaja svom fizičkom izgledu i da li su pobornici estetskih korekcija?!

"Naše tijelo je produkt naše ličnosti i treba da bude naša privatna stvar. Tako je bar bilo prije, danas tijelo predstavlja javno izlaganje sebe. Ne prihvatam ta estetska skrnavljenja, jer je to ne prihvatanje samog sebe onakvim kakvi jesmo. Ni u ovom segmentu ne odskačemo od Zapada. Mi nismo zrelo društvo, ali ne kasnimo za Evropom. Također, ne postoje više muškarci starog kova, kao što ne postoje ni žene starog kova, mi živimo u svom vremenu kojem treba da budemo prilagođeni u svakom smislu", kazao je Adnan Hajrulahović Haad.


(Admir O.)

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.