21.9.2021. 15:55
2
"Konaković mi je rekao da ga ne vučem za jezik, te da sa mnom nikad ne bi ništa radio i da je čuo razne priče o meni na šta sam mu se nasmijala i rekla da sam i ja čula o njemu svašta"
Prošle sedmice u Sarajevu su održani protesti studenata pod nazivom "UzBuđenje", a novi će biti održani 28. septembra, kako nam je rekla jedna od organizatora protesta Naida Mehanović, simbolično, na dan sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

"S obzirom na činjenicu da smo mi neformalna grupa studenata, jučer smo organizovali press konferenciju na kojoj je, nažalost, odziv medija bio izuzetno nizak, pa moram da kažem da je vidljivo da je veliki broj medija pod uticajem političke strukture što je zaista žalosno. Mi smo čak u najavi press konferencije istakli kako želimo da iznesemo dokumente koji jasno potvrđuju kako Studentski parlament nije bila registrovana i legitimna organizacija 2019. godine, odnosno u trajanje mandata gospodina Hamze Vahida El-Dina, te da smo sumnjičavi po pitanju izbora rektora jer kao što već svi znamo, SPUS ima sedam senatora koji imaju pravo glasanja na izboru rektora", kazala je Mehanović na početku razgovora za Source.ba portal.

Smatra da je odziv studenata na jučerašnjoj press konferenciji bio izuzetno visok, te da će studenti ovaj put izaći na proteste u ogromnom broju, jer su, kako kaže, dobili podršku i iz drugih gradova i država.

"Tako da vjerujem i da oni koji nisu vjerovali, da nakon dopisa koje su imali priliku da pročitaju koje potpisuje bivša ministrica Bogunić, su mogli da se uvjere u to. Ono što smo izabrali kao simbolično jeste da ćemo nove proteste organizovati 28. septembra kada je sjednica Skupštine KS. Uspjeli smo da pronađemo zastupnicu u SKS koja će da delegira sve zahtjeve koje traže naši studenti. Naravno, mi ćemo opet najaviti svoje prisustvo, pa ćemo vidjeti da li će uvaženi Okerić (op.a. predsjedavajući SKS Elvedin Okerić) neispoštovati Pravilnik za koji su glasali kada je predsjedavajući bio gospodin Elmedin Konaković, odnosno 2019. godine. Mi ćemo opet tražiti zahtjev za obraćanje po toj tački, jer oni nisu uvrstili, naravno, opet nisu uvrstili niti jednu od tih tačaka, nažalost. Ono što mogu reći je da studenti sigurno neće odustati jer ukoliko su se Tuzla i Zenica probudile zahvaljujući Sarajevu i ukoliko su njihovi zahtjevi odobreni, a izlaznost studenata na proteste je bila, pa slobodno mogu reći, tri puta manja nego kod nas. Ja sam uporno potencirala kako Kanton Sarajevo nisu samo studenti iz KS, sada ćemo imati ogroman broj studenata i ja vjerujem da da studenti zaista neće odustati i ja svaki dan dobijam nenormalno puno priča o njihovom odustajanju od studija jer ne mogu naprosto da isfinansiraju ovo što plaćaju", rekla je ona.

Kako naglašava, žao joj je što ostale kolege vide samo bezuslovan prelazak od njihovih zahtjeva, te da oni vide to na malo drugačiji način i puno šire. 

"Mi smo jučer na press konferenciji istakli kako se naš prvi zahtjev odnosi na naše kolege koje su sa poteškoćama u razvoju i iako im nastava nije apsolutno prilagođena niti se poštuju odredbe Zakona o visokom obrazovanju, koji je trenutno na snazi i ono što nam je jako bitno da smo dali skoro 8 miliona KM za ISS sisteme i gdje je otišao taj novac. Također smo skrenuli pažnju na biblioteku, na plaćanje prijemnog ispita na Ekonomskom fakultetu za koji je bilo potrebno da studenti samo 'kliknu' a plaćali su kao da se nalaze u učionici. Ukazali smo i na procentualno smanjenje školarine. Mi kao SPUS ne tražimo 30% jer nije na svakom fakultetu, prvo, školarina ista, a drugo, ne računa se na svakom fakultetu školarina na isti način. Ne možemo na svakom fakultetu smanjiti 30 posto, mi smo tražili procentualno smanjenje školarine. A naš četvrti zahtjev odnosi se na bezuslovan prelazak, odnosno, na implementaciju odredbi članova zakona koji je bio na snazi prošle godine", kazala je ona.

Dodaje da ih nakon održanih, te najavljenih novih protesta jedino kontaktirao zastupnik Damir Marjanović. 

"I to nakon naše prepiske koja se desila na stranici SPUS-a. Mi smo održali sastanak sa njim i rekao je da se slaže sa sva tri naša prva zahtjeva i smatra da su izuzetno razumni. Sa četvrtim zahtjevom, odnosno implementacijom zakonskih odredbi od prošle godine se ne slaže, tako da smo mi nastavili potragu za zastupnikom koji će shvatiti da nemamo svi primanja od tri do 15 hiljada KM mjesečno", izjavila je predsjednica Vijeća mladih KS Naida Mehanović. 

Na pitanje da li je istina da im predsjedavajući Okerić i zastupnik Konaković nisu dozvolili ulazak u Skupštinu kaže da je to tačno.

"Kao i obično, ja predsjedavajućeg Elvedina Okerića nisam uspjela ni vidjeti, ali se ukazao tek nakon što sam ja otišla gostovanje. A imala sam sukob sa zastupnikom Konakovićem koji sad očito diriguje sve što se dešava u Skupštini, zato što mi je rekao da ga ne vučem za jezik, te da on sa mnom ne bi nikad ništa radio, te da je čuo razne priče o meni, na šta sam mu se nasmijala i rekla da smo mi akademski građani i da sam i ja svašta čula o njemu pa ga ne pitam za to i da ja tražim samo da se ispoštuje Pravilnik i da nas puste na prisustvo u Skupštinu, jer smo mi uredno najavili naše prisustvo i tu je definitivno prekršen Pravilnik, jer ja imam papir na kojem smo najavili naše prisustvo", kazala je ona.

Dodala je da je to izjavio paralelno dok je trajala Skupština. 

"On je sa svojim kolegama stajao vani, uključujući i svog kolegu Harisa Zahiragića s kojim se svađa u Skupštini a mimo Skupštine su očito u finim odnosima. To su sve radili dok su stajali bez maski, dok smo mi nosili maske i njegovo opravdanje je bilo da kao ne može zbog epidemiološe situacije da nas pusti unutra, na šta sam ja kazala da se to kaže ranije, a ne da nam se to kaže na ulazu u Skupštinu, te ga pitala zašto on ne nosi masku", ističe Mehanović.

Na pitanje da li je zastupnik Zahiragić reagovao na to, s obzirom da se kroz Skupštinu zalaže za mlade, odgovara da se Haris Zahiragić "zalaže za svoju privatnu firmu SPUS, te da se ne zalaže za studente". 

"Znači mi smo neformalna grupa studenata koja nema nikakve veze sa Harisom Zahiragićem", zaključila je predsjednica Vijeća mladih KS Naida Mehanović.

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.