28.4.2023. 9:59
7
"Nažalost, nije nemoguće da dođe do međubošnjačkog konflikta. Vidim da je od strane Dine Konakovića skroz pogrešno protumačena moja objava"
Danas u 13 sati, prije sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, će biti održani protesti povodom nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Na ovoj sjednici bi trebali dobiti novu Vladu Federacije BiH nakon osam godina.

Jedan od onih koji je podržao proteste je Nihad Aličković iz Antidayton pokreta.

"Razlog današnjih protesta je nametanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je dao apsolutno sve poluge i sva prava moguća HDZ-u u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naravno, kao Bošnjaci se osjećamo apsolutno ugroženim. Ono što određene nazovi probosanske stranke koje su trenutno u koaliciji sa HDZ-om i koje su podržavale odluke visokog predstavnika govore da ovo ima veze sa podrškom Stranci demokratske akcije, što je van pameti", kazao je Aličković u razgovoru za Source.ba portal.

Aličković je u jednoj od svojih objava na društvenim mrežama naveo "Šta god da se desi, Bošnjak ne smije pomisliti da prolije krv Bošnjaka".

Pitali smo ga za objašnjenje te objave.

"Ja sam naveo ono što ne smije i ono što ne bi smjelo da se desi upravo iz razloga što je bošnjačka krv prolivena jako mnogo puta, tako da je to prvenstveni razlog te objave. Ja ne želim da vidim bez obzira na sve ovo što se dešava u državi nikakav međubošnjački konflikt građana, simpatizera stranaka ili bilo kakvih vidova opcija, koji, nažalost, nije nemoguće da se desi, jer vidimo da određene strane žestoko, žustro i radikalno odgovaraju jedni drugima i naravno da ne bih priželjkivao da se moj narod unutar sebe bije i svađa a posebno proljeva bilo kakav vid krvi. Vidim da je od strane Dine Konakovića to protumačeno skroz pogrešno, vjerovatno namjerno, jer je naveo 'da li to znači da se trebaju proljevati ostale krvi?' Naravno da ne treba ni danas ni sutra ni bilo kada da nikakva kap krvi da padne pa ni od strane drugih naroda a posebno krvi unutar jednog naroda", rekao je on.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je u jutrošnjoj objavi naveo da se poziva "na proteste, nerede, anarhiju", na šta je Aličković u razgovoru za naš portal kazao da je to "apsolutna laž". 

"Mi da smo htjeli praviti nerede mi bismo ih napravili da kažem i prije odluka Schmidta. To je određeni vid njegove reakcije vjerovatno kako bi zaštitio sebe i svu tu svoju podršku koju daje odlukama visokog predstavnika. Međutim, ja ću ovom prilikom direktno pitati Konakovića zašto je bio na prvim protestima koji su organizovani ispred OHR-a protiv Schmidtove odluke? Dakle, neka mi objasni i tu apsurdnost i tu kontradiktornost na prvim protestima kada je čitano pismo Derve Sejdića prije izbora, zašto su te stranke, koje su podržale Schmidtove odluke, bile na protestima uopšte kada se slažu apsolutno sa svim nametanjem od stranke visokog predstavnika. Tu se vidjelo apsolutno da manipulišu narodom i da su nažalost spremni pristati na sve što visokog predstavnik nametne", zaključio je Aličković.

Novinar: Ajdin Balićevac

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.