26.6.2023. 8:20
0
Danas sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu teme bitne za sve građane
FOTO: N1
Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana danas, potvrdio je prethodno za Fenu predsjedavajući Doma Tomislav Martinović.

Za razliku od Predstavničkog doma čije je zasjedanje odgođeno, Dom naroda će raditi prema ranijoj najavi.

Predloženi dnevni red je sličan kao što je bio u Predstavničkom domu te je među ostalim temama, najavljeno razmatranje seta reformskih zakona iz energetskog sektora, veoma bitnih za stabilnost, efikasnost i budućnost energetskog sektora te za sve građane Federacije, kako je u saopćenju navedeno iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

U ovom setu su zakoni o električnoj energiji FBiH, zatim o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH te o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

U saopćenju Ministarstva je istaknuto da su zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje sa legislativom Evropske unije, povećanje sigurnosti snabdijevanja, samo neke od ključnih prednosti koje donose ovi akti.

“Ovaj set zakona direktno prati standarde i normative Evropske unije i njegovim usvajanjem, učinili bismo značajan korak ka ostvarenju tog cilja. Iskreno se nadam da će zastupnici oba doma Parlamenta FBiH prepoznati značaj brzog usvajanja ovih zakona kako bismo što prije krenuli u njihovu implementaciju, u korist građanki i građana FBiH”, ocijenio je u navedenom saopćenju federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Aktuelni saziv Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH je ovaj set zakona naslijedio od prethodnog, a njihova izrada rezultat je zajedničkog rada Ministarstva, domaćih i inostranih institucija, kao i eksperata koji su djelovali uz tehničku podršku USAID-ovog Projekta asistencije energetskom sektoru BiH (USAID EPA) i GIZ-ovog Projekta dekarbonizacija energetskog sektora u BiH.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.