7.7.2023. 8:28
1
Detalji dramatične sjednice Federalnog parlamenta: Najavljena krivična prijava protiv Mirjane Marinković Lepić
FOTO: Parlament FBiH
Zastupnici opozicionih stranaka najavili su mogućnost podnošenja krivične prijave protiv predsjedavajuće Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirjane Marinković Lepić jer smatraju da je nezakonito i neustavno djelovala time što je rano jutros, po završetku redovne sjednice Doma, nastavila vanrednu sjednicu, prekinutu tokom dana kada je konstatirala da nije bilo uvjeta za utvrđivanje njenog dnevnog reda.

Naime, inicijalni materijal za raspravu na ovoj sjednici trebalo je da dostavi parlamentarna Komisija za izbor i imenovanja koja se tokom dana sastala zasebno, ali je zbog nedostatka kvoruma i ona prekinula svoje zasjedanje, što je potom pred zastupnicima konstatirala i predsjedavajuća Doma, prenosi Slobodna Bosna.

-Kako je onda moguće da predsjedavajuća nastavlja prekinutu sjednicu kad zasjedanje navedene Komisije nije ni održano jer nije ni bilo kvoruma, kazao je noćas zastupnik Mirza Čelik pozivajući predsjedavajuću da prekine sjednicu.

Još nekoliko zastupnika je negodovalo zbog nastavka sjednice pa je data nova pauza kako bi zasjedao prošireni kolegij. 

Podsjetimo, nakon zasjedanja kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji je trajao duže od sat vremena, predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić se kratko obratila zastupnicima i kazala da se vanredna sjednica prekida.

Također, kazala je da će zastupnike obavijestiti o datumu nastavka sjednice, prenosi Slobodna Bosna.

Inače, vladajuća većina u Parlamentu Federacije BiH pokušala je u ponoć održati nastavak danas prekinute vanredne sjednice Predstavničkog doma FBiH kako bi, bez stava Komisije za izbor i imenovanja, popunili tu istu Komisiju od koje ovisi imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. 

Međutim, uslijed burnih protesta opozicije koja je upozorila da je prekršen pravilnik o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, te da se kao povod da izmjene Komisiju za izbor i imenovanje koristi krivotvoreni dokument, većina je na kraju odlučila da prekine sjednicu. 


(Elmedina H.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.