22.7.2023. 20:36
1
Glavni tužilac Tužilaštva BiH: Navodi prijave protiv mene nisu tačni
FOTO: N1
Navodi prijave nisu tačni, napisao je za BHRT glavni državni tužilac Milanko Kajganić, govoreći o prijavi koju je protiv njega, Uredu disciplinskog tužioca, podnio Transparency International u Bosni i Hercegovini.

Svi predmeti se signiraju i presigniraju iskljucivo u skladu sa Pravilnikom o TCMS, napisao je on, prenosi N1.

“Veći broj presignacija u 2022.godini, koje su izvršene automatski putem CMS, su posljedica iskljucivo aktivnosti specijalizacije rada tuzilackih odjela po odsjecima i timovima, te prerasporedu tuzilaca. Sve ovo je uradjeno da, npr.svi predmeti korupcije budu u Odsjeku za korupciju i tako važi za sve ostale odsjeke, a ne kao sto je to bio slučaj prije mog dolaska na mjesto v.d glavnog tužioca, da se nije znalo koliko predmeta postoji u Tužilaštvu i ko ih radi.”

Da su kolege iz Transparency International pitali zašto su im potrebni traženi podaci sve ovo bismo im pojasnili tako da ne bi ni došlo do nerazumjevanja i ovog nesporazuma, naglasio je Kajganić, prenosi N1.

Podsjetimo, Transparency International u BiH podnio je prijavu Uredu disciplinskog tužioca protiv Milanka Kaganića, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je tokom prošle godine veliku većinu predmeta navodno dodijelio mimo sistema automatskog upravljanja TCMS-a zbog čega je smijenjena njegova prethodnica na ovom funkciji Gordana Tadić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je po završetku žalbenog postupka, dostavilo Transparency Internationalu podatke o broju predmeta u kojima je glavni tužilac vršio presignacije, odnosno dodjeljivao predmete mimo sistema automatskog upravljanja, a podaci pokazuju da je u 2022. broj presigancija veći od ukupnog broja predmeta koje je ovo tužilaštvo imalo u radu.

(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.