13.9.2023. 15:13
0
Pravni fakultet u Sarajevu otkazao predavanje Rusa kojem su Dodik i Putin "vitezovi svjetla"
Pravni fakultet u Sarajevu otkazao je ranije najavljeno predavanje Sergeja Baburina, koji o Slobodanu Miloševiću, Miloradu Dodiku i Vladimiru Putinu ima samo riječi hvale i decenijama negira činjenice o ratu u Bosni i Hercegovini (BiH), nakon što je Radio Slobodna Evropa objavio tu informaciju.

"Održat ću sutra predavanje u 'federalnom Sarajevu'", najavio je Baburin 13. septembra tokom posjete Sokocu gdje je došao da se upozna, kako je rekao, sa stradanjem srpskog naroda u Sarajevu.

S Pravnog fakulteta su najprije potvrdili za Radio Slobodna Evropa (RSE) informaciju o gostovanju Baburina, poslavši program u kojem se navodi da je Rus predviđen kao predavač na Euroazijskom seminaru iz rimskog prava.

Trebao je govoriti na temu "O pravu naroda na mir u uvjetima krize međunarodnog prava", a predstavljen je kao profesor s "Instituta za državu i pravo Ruske akademije znanosti".

Navedeno je da je pokrovitelj seminara Grad Sarajevo te da će gradonačelnica Benjamina Karić prva pozdraviti govornike. Karić je za RSE kazala kako "nije pokrovitelj gostovanja navedene osobe", ali je potvrdila da je Grad odobrio pokroviteljstvo konferencije, "po redovnoj proceduri".

Međutim, ubrzo nakon potvrde oglasila se i rekla da je kontaktirala Pravni fakultet i tražila pojašnjenje te da su s Pravnog fakulteta rekli da "od toga neće biti ništa, nikakvo gostovanje".

Karić se o ovome oglasila i na svom službenom Facebook nalogu.

Nakon što je Karić objavila da neće podržati gostovanje Baburina, s Pravnog fakulteta su za RSE rekli da će otkazati njegovo predavanje.



Organizator seminara je Pravni fakultet u Sarajevu, u suradnji s istraživačkom jedinicom "Giorgio La Pira" Nacionalnog istraživačkog vijeća i s Centrom za euroazijske studije Univerziteta u Rimu "Tor Vergata" koji je osnovan 1982. godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.