28.11.2023. 17:37
0
Federalna inspekcija ponovo u mandarinama iz Hrvatske pronašla opasni pesticid
U mandarinama, koje su iz Hrvatske uvezene u Bosnu i Hercegovinu, ponovo je pronađen nedopušteni pesticid klorpirifos.

Agencija za sigurnost hrane BiH je, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), kao i od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela u BiH, obaviještena o neispravnosti pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske s važećim propisima u našoj zemlji.

Službenim kontrolama pri uvozu navedene pošiljke, koje je provela Federalna uprava za inspekcijske poslove, u navedenoj pošiljci je utvrđena prisutnost pesticida klorpirifosa (chlorpyrifos).

Upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH, kao i u zemljama Evropske unije.

Pojačane mjere kontrola mandarina na prisutnost pesticida klorpirifosa (chlorpyrifos) mjerodavna inspekcijska tijela u našoj zemlji provode na temelju preporuka Agencije za sigurnost hrane BiH od 9. novembra.

U skladu s važećim propisima, mjerodavna inspekcija zabranila je uvoz sporne pošiljke mandarina te naložila njen povrat u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko je nije moguće vratiti.

Prema informacijama kojima raspolaže Agencija, pošiljka se, u skladu sa važećim propisima i rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove, do uništavanja nalazi pod kontrolom mjerodavnog sanitarnog inspektora.

Agencija za sigurnost hrane BiH je, shodno proceduri, dostavila sve raspoložive informacije na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima.

Podsjetimo, Agencija je i 17. novembra, od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove, obaviještena o zabrani uvoza jedne pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske zbog utvrđene prisutnosti pesticida klorpirifosa o čemu je javnost pravovremeno informirana.

(Ajdin B.)

FUZIP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.