29.1.2024. 15:32
1
Konaković: U Laktašima je bio razgovor, a ne dogovor
Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, govoreći na konferenciji za medije nakon današnjega sastanka delegacija političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH radi razgovora o izmjenama Ustava BiH, kazao je kako je sastanak morao, ili trebao definisati postojanje eventualne političke volje za rješavanje ovog problema.

"Već smo svi više puta predlagali različita rješenja, i danas smo o svojim rješenjima razgovarali. Ali, ta bi politička volja morala biti artikulisana u dvotrećinskoj većini, koja bi mogla donijeti takve izmjene Ustava", kazao je Konaković te dodao:

"Nismo mi danas zakazali izmjenu Ustava i konačna rješenja u jednom političkom sastanku, nego smo zakazali sastanak koji definiše postojanje političke volje. Nažalost, ovo što smo vidjeli danas - političke volje za rješavanjem ovih problema ima samo kod ovih partija koje čine većinu na nivou države. Kod ostalih, ne primijećujemo."

Usto, kazao je i kako je dogovor bio da na ovaj sastanak ne pozivaju stranačke lidere, prenose Vijesti.

"Kao domaćini smo se, unutar Trojke, Forto, Nikšić i ja dogovorili da neko od nas trojice bude nominalno tu prisutan domaćin - da se obrati medijima. Nakon toga, Trojka je to u grupi u kojoj komuniciramo svakodnevno dogovorila. I kad smo razgovarali zadnji put rekli smo da nam u ovom trenutku ne trebaju politički lideri - trebaju nam delegacije koje mogu o tome adekvatno govoriti."

Komentarišući pozdravljanje Visokog predstavnika Christiana Schmidta intenzivnijih napora domaćih političkih aktera, uključujući i Parlament BiH, da zajedničkim naporima, nakon njegovog poziva u decembru, usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona, a kako bi se osigurao integritet izbora, Konaković je kazao kako, naravno, shvataju da su tehničke izmjene imperativ.

"Znamo da bi Schmidt to trebao nametnuti u nekom nadolazećem periodu. Ja zagovaram tu opciju, u kojoj bi mi bez stranih intervencija, ukoliko nisu nužne, sami trebali ponuditi neka rješenja - mi taj fokus i dalje imamo, nismo skrenuli fokus sa tog dijela izmjena Izbornog zakona."

Također, na pitanje kako komentariše reakciju ambasade Sjedinjenih Američkih Država na prijedlog HDZ-a vezano za izmjene Izbornog zakona - izbor članova Predsjedništva, gdje su vrlo jasno rekli da se presude Evropskog suda u Strazburu moraju provoditi, Konaković se zahvalio medijima koji su, kako kaže, na pravi način prenijeli reakciju Ambasade i nisu to nazvali dogovorom, već razgovorom.

"Američka ambasada referirala se na sadržaj dokumenta koji se pojavio u eteru i on je bio predmet našeg razgovora. Dogovorimo ono što potpišemo, i, ono što potpišemo - iza toga stojimo. Ovdje smo otvorili nekoliko zanimljivih tema u kojima se negdje slažemo, negdje ne potpuno i to ide u fazu finalizacije."

Podsjetit ćemo, pomenutom sastanku su prisustvovale stranke "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), HDZ, SNSD i Bh. inicijativa-Kasumović Fuad.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.