9.4.2024. 12:41
0
Na Izačiću zabranjen uvoz 25 tona krompira iz Egipta
FOTO: ilustracija
Federalna fitosanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu (GP) izačić je 3. aprila ove godine, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 25 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta.

Naime, u postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta čije se carinjenje vrši na GP Izačić, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je prisustvo karantinski štetnog organizma Raistonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II. Pravilnika o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja, zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke u količini od 25.000 kilograma je zabranjen. Sadržaj pošiljke je uništen 5. aprila pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.