9.4.2024. 14:41
0
Iz Udruženja Zeleni Neretva objasnili šta je uzrok zagađenja Jablaničkog jezera: "Riječ o masovnoj pojavi cvjetanja algi, a koja je u stvari direktna posljedica dugogodišnjeg zagađenja"
Prema fotografijama koje je jučer objavilo Udruženje za zaštitu okoline "Zeleni Neretva" iz Konjica, zabilježeno je ekstremno zagađenje Jablaničkog jezera. Fotografije su izazvale veliko interesovanje javnosti.

Još uvijek nezvanično, prema pisanju imenovanog Udruženja, radi se o "prekomjernom ispuštanju fosfata".

Za ovaj ekocid još niko nije preuzeo odgovornost niti se o cijelom slučaju oglasio Grad Konjic. Također je prisutna i opravdana zabrinutost građana za šire razmjere ovog zagađenja i njegov uticaj prije svega na zdravlje ljudi.

Danas su se oglasili iz Udruženja Zeleni Neretva Konjic povodom zagađenja Jablaničkog jezera. 

"Uslijed velikog interesovanja javnosti za slučaj Jablaničkog jezera osjećamo se dužni prezentovati  javnosti naše mišljenje temeljeno na ranijim iskustvima i stručnim analizama. Tokom posljednjih godina bivali smo svjedoci sličnih događaja na Jablaničkom jezeru, ali nikad u ovolikom obimu, pri čemu su analize uzoraka vode jezera utvrdile da je riječ o masovnoj pojavi cvjetanja algi, a koja je u stvari direktna posljedica dugogodišnjeg zagađenja. ", navode iz ovog Udruženja. 

"Naime, u ovom slučaju se radi o prekomjernom ispuštanju fosfata i nitrata, uglavnom od strane industrije, te manjim dijelom komunalnih voda (fekalije) i poljoprivrednih zasada koji su tretirani vještačkim gnojivima. S obzirom da su fosfati i nitrati u prirodi glavna hrana biljnog svijeta (u koje spadaju i alge), tako prilikom prekomjernog sadržaja ovih supstanci i povećanja temperature vode dolazi i do pojave masovnog cvjetanja invazivnih algi. ", objašnjavaju. 

Navode da se posljedice ove masovne i neprirodne pojave odražavaju na način da alge prilikom cvjetanja troše ogromne količine kisika iz vode čime direktno ugrožavaju živi svijet na tom području, a posebno mikroorganizme i riblju mlađ kojima se ona hrani, ali i druge vrste koje obitavaju u jezeru. 

"Oaj put se nadamo da će javnost biti adekvatno informisana o rezultatima analize uzoraka od strane 'Agencije za sliv Jadranskog mora' koja je najrelevantnija institucija po pitanju zaštite voda. Naime, ranijih godina smo dobivali rezultate u kojima se tvrdi da je u pitanju pojava cvjetanja algi, ali bez informacija o tome šta je uzrok cvjetanja i koje su posljedice istog. Nakon što dobijemo rezultate analize uzoraka vode bićemo u prilici da javnosti prezentujemo preciznije informacije o ovom slučaju.", zaključuju iz Udruženja. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.