14.4.2024. 21:25
0
Preživjeli u genocidu u Srebrenici: Ponavlja nam se 1995. godina u Srebrenici, sada očekujemo reakciju
Žrtve genocida, srebrenička udruženja zajedno sa svim probosanskim strankama uputile su pismo na adrese ambasada u BiH.

"Obraćamo Vam se kao predstavnici Bošnjaka i žrtava genocida u Srebrenici.

Kao što vam je poznato, uoči najdražeg islamskog praznika ramazanskog Bajrama, a nakon što su smijenili i posljednjeg Bošnjaka iz izvršne vlasti opštine Srebrenica Hamdiju Fejzića, potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović, sazvao je tematsku sjednicu Skupštine za 15. april 2024. godine (ponedjeljak), kada će na dnevnom redu biti odluka o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.

Dok se cijeli svijet bavi donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ovakvom odlukom žrtve se nakon 28 godina suočavaju sa nastavkom etničkog čišćenja i posljednjom fazom brisanja antifašističkih vrijednosti u gradu u kojem je počinjen genocid.

Od ponedjeljka će biti izbrisana i zauvijek uklonjena najpoznatija tabla u svijetu, nakon Drugog svjetskog rata, sa nazivom ulice “Reuf Selmanagić-Crni”, čije skidanje je 1995. godine naredio ratni zločinac Ratko Mladić.

Tada je to uradio zločinac Mladić, a 28 godina kasnije će to ponovo učiniti odbornici u Skupštini opštine Srebrenica, čije rukovodstvo je i prije 28 godina bilo u sastavu ratnog Predsjedništva koje je imenovao ratni zločinac Radovan Karadžić, ali i lica sa spiska odgovornih za genocid u Srebrenici.

Dame i gospodo, ovo je možda naša posljednja molba Međunarodnoj zajednici. Prepuštanje na milost i nemilost sljedbenicima Radovana Karadžića i Ratka Mladića je poruka preživjelim žrtvama genocida da zauvijek napuste Srebrenicu.

Ostaće u historiji zapisano da su žrtve genocida prepuštene same sebi da se bore sa nepravednim sistemom i diskriminatorskim odlukama srpskih sljedbenika i presuđenih ratnih zločinaca.

Zato Vas jos jednom pozivamo da spriječite usvajanje odluke o izmjeni naziva ulica, trgova i naselja u Srebrenici. Podsjećamo Vas da je 1995. godine donesena identična jednonacionalna odluka koju je Skupština opštine Srebrenica 2002. godine stavila van snage i vratila prijeratne nazive ulica u Srebrenici.

Srpske političke partije i odbornici, na čelu sa Momčilom Cvjetinovićem i Milošem Milovanovićem, žele vratiti odluku iz 1995. godine.

U nadi da ovaj put, za razliku od 1995. godine, neće izostati reakcija Međunarodne zajednice, primite izraze našeg poštovanja", navode u dopisu.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.