16.4.2024. 14:13
0
Zakazana Posebna sjednica NSRS: Na dnevnom redu antiustavni izborni zakon RS i tačka o Srebrenici
FOTO: N1
Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je Trinaestu posebnu sjednicu NSRS za četvrtak, 18. april 2024. godine, sa početkom u 10 sati.

Na dnevni red uvršen je Prijedlog izbornog zakona RS koji je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Ovim zakonom vlast u RS želi prisvojiti državnu nadležnost u organizaciji izbora u tom entitetu. 

Na dnevnom redu je i "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine" kao odgovor na najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik posljednjih dana u nekoliko navrata negirao je genocid u Srebrenici.

Poslanici u NSRS će raspravljati i o Prijedlogu odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine RS u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska; Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku; Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske; Prijedlogu zakona o imunitetu Republike Srpske.

Istog dana, u 18 sati na Trgu krajine u Banjoj Luci, aktuelna vlast organizovat će miting u znak protesta protiv najavljene rezolucije o Srebrenici. Dodik je rekao da se iza pokrenute rezolucije o Srebrenici krije samo jedan motiv. To je, kako tvrdi, da se Srbi kvalifikuju kao genocidan narod.

"To nije tačno i RS na to nikada neće pristati. Zato pozivamo građane da se masovno odazovu na miting u četvrtak koji organizujemo", naveo je Dodik.

Podsjetimo, Rezolucija o genocidu u Srebrenici, kojom bi se, između ostalog, moglo tražiti da se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid, potaknula je nove rasprave i izazvala duboku podjelu mišljenja među političarima i javnosti u bh. entitetu Republika Srpska, kao i u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da će nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici uslijediti 'zahtjevi za ukidanje Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu'.

NSRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.