28.2.2024. 14:29
0
Savremeni i tradicionalni brakovi - Kako naći balans u izazovnim vremenima?
FOTO: ilustracija
Svaki brak je kompleksna priča, u to nema dileme. Svaka od tih priča ima svoja pravila, postavljena ili spontana. Ono što sigurno znamo jeste da na pucanje brakova najviše utiče nedovoljna i neodgovarajuća komunikacija između supružnika. Postoji li razlika između savremenog i modernog braka i da li trka za novcem pobijedila bliskost u braku pitali smo magistricu pedagogije, psihoterapeutkinju u superviziji i producenticu emisije "Porodica dragulj društva" Aidu Čorbo.

Naravno da postoje razlike između tradicionalnog i savremenog braka, mada ne možemo odbaciti oba, ističe naša sagovornica. 

"Znamo svi vrlo dobro definiciju braka, iako se ista pokušava narušiti, izobličiti i preformulisati. Naravno da postoje razlike između tradicionalnog i suvremenog braka, mada ne možemo upotpunosti odbaciti ni jedan ni drugi. Nekako mislim da je balans tradicije i modernog idealan za što uspješniji brak. Kada kažem i tradicionalni i suvremeni to je dakle poštovanje, razumjevanje, ljubav kao glavni pokretač i jednog i drugog oblika braka.", kaže Čorbo. 

Brak nije veza u kojoj nešto trebamo popraviti, podvlači ona. 

"Mnogi će kazati naše majke su se mučile u prošlosti ili nane, one su ovako živjele, one su onako živjele, ali kada pitate te majke i nane kako su živjele većina će reći bez obzira na sva iskušenja ili teškoće u životu koje su imale da su zadovoljne i da se ne bi s nama mjenjale. Kada biramo osobu s kojom ćemo graditi život trebamo je prihvatiti sa svim vrlinama i nedostacima koje posjeduje, bez namjere da ćemo to nešto kod osobe promjeniti. Ukoliko kažemo to ćemo popraviti u braku, bolje da se u takvo nešto ne upuštamo. Jer brak nije veza u kojoj nešto trebamo popravljati nego je veza u kojoj trebamo se zajedno razvijati i napredovati, kao podrška jedno drugom.", ističe. 

Na pitanje o podjeli obaveza, Čorbo podsjeća na kompromis. 

"Kada je riječ o obavezama upotpunosti sam za kompromis i uzajamno pomaganje, djeca su obaveza i oca i majke, podjednako se trebamo angažovati u odgoju i njihovom razvoju. Mislim da bi bilo bespotrebno govoriti o pomaganju i raspodjeli kućnih poslova, to se danas podrazumijeva, a posebno zbog činjenice da i žene rade van kuće.", kaže. 

Trka za materijalnim dobrima ponekad se navodi kao glavni okidač za narušavanje odnosa između bračnih supružnika. Često se može u praksi vidjeti slučajevi da se supružnici razvode zbog materijalnih stvari i trendova. 

"Gdje god se okrenemo u ovom trenutku sve se vrti oko materijalnog, ova trka užasno narušava harmoniju i bračne odnose. Toliko se osobe trude da rade, zarade, da od svih tih silnih obaveza zapostave jedno drugo i tu počinju problemi. Sve je manje nježnosti među supružnicima, a sve je veći jaz i pohlepa za materijalnim, ili ukoliko suprug ne može obezbjediti supruzi ti što ona želi nastanu problemi koji dovode i do razvoda i to sve zbog banalnih stvari, jer kako neko ima, a ja nemam. Ili evo da ne kažu da nisam na strani žena, a jesam prvo jer sam i sama žena to je da je naša plata samo naša plata i da je naša dobra volja hoćemo li taj novac potrošiti na sebe ili i na domaćinstvo. Mnogo puta sam svjedok situacijama gdje se žene žale da njihovi supružnici traže novac koji one zarade.", objašnjava Čorbo. 

Još jedan veliki izazov je stavljen ispred već narušenih sistema vrijednosti, pogotovo u doba digitalne povezanosti i društvenih mreža, a to je fenomen trendova i takmičenja u materijalnim stvarima. Skladan odnos dvoje ljudi, uz sačuvanu bliskost, odgajaju samopouzdanu i zdravu djecu. 

"Postoje i bračni drugovi koji se otimaju trendu materijalnog i tom duhu dokazivanja kroz materijalne stvari, pa na primjer umjesto da kupi suprug buket od 100 ruža on ubere cvijet usput i donese svojoj supruzi. I znate ovaj cvijet je vrijedniji od svih tih ruža jer je samo za njih dvoje, a ne da bi druge fascinirali svojom ljubavlju. Ukoliko želimo, ukoliko mislimo da vrijedi naći ćemo i način da sačuvamo ljubav i bliskost, a ovakav bračni život i skladan brak uveliko će pozitivno utjecati i na odgoj djece tih supružnika. Na njihovo samopouzdanje i samopoštovanje kao i bit će im uzor kako se treba živjeti zdravo. Naravno, ne postoji idealan niti savršen brak, ali postoje osobe koje teže da riješe svoje probleme i nesuglasice, da komuniciraju međusobno na ispravan način i da pronađu prava rješenja kada naiđu na problem, a ne da odmah dižu ruke jedno od drugoga.", kaže nam sagovornica. 

Na pitanje koje to navike mogu da naruše bračne odnose, a da supružnici nisu ni svjesni toga i možda svakodnevno ih rade, naša sagovornica nam pojašnjava da to zavisi od osobe do osobe šta ko može podnijeti, a šta ne može. Važno je razumijevanje i nesebičnost. 

"Mislim da je ovo pitanje široko. I zavisi od osobe do osobe šta ko može podnijeti, a šta ne može. Nekome je uredu da žena za njim skuplja odjeću, a nekome je nepojmljivo da za svojim suprugom skuplja odjeću po kući. Ili npr. da oboje rade izvan kuće, a samo žena da poslije radi i kućne poslove to je nekima uredu, a meni lično je to previše sebično od strane takvih muškaraca, mada su i žene dosta tome doprinijele sa ovom parolom ravnopravnosti, ja ne bih u nekim stvarima da budem ravnopravana i to je i nemoguće s obzirom na različitu prirodu žena i muškaraca. Važno je poštovanje, razumjevanje, da jedno drugo pomažemo u ostvarenju ciljeva koje smo zacrtali zajedno, ali i individualno i da ne dozvolimo da nam bilo ko naruši našu harmoniju u braku. Njegujmo bračne odnose na obostrano zadovoljstvo, na taj način ćemo biti manje pod psihičkim pritiskom, moći ćemo bolje funkcionisati i kvalitetnije djelovati i u društvu.", zaključuje Aida Čorbo za Source portal. 

(Erna Hadžić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.