9.4.2024. 21:40
1
Srbija se naoružava najmodernijim avionima
FOTO: Mondo
Srbija bi uskoro mogla potpisati ugovor o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale od Francuske, najavio je to danas predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić, koji boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj, rekao je da su on i predsjednik Emmanuel Macron postigli konkretne dogovore oko kupovine aviona Rafale.

"Potpisivanje ugovora očekuje se u naredna dva mjeseca i u prisustvu predsjednika Francuske", rekao je srbijanskim novinarima u Parizu.

Prema njegovim riječima, "to je višeslojno strahovito značajno" za Srbiju.

"Za nas je nemoguće da dobijemo tako sofisticirane lovce i takve mašine, to je strašno važno za nas, ali otvara i neka druga poglavlja, neke druge prilike za Srbiju", izjavio je Vučić.

Kupovina Rafala od Francuske označila bi odmak od Rusije kao tradicionalnog dobavljača oružja i mogla bi zategnuti političke veze između Beograda i Moskve.

Prošle godine, Vučić je za Reuters rekao da bi 12 novih Rafale aviona moglo koštati oko 3 milijarde eura.

Srbija ima jednu od najvećih vojski na Balkanu koja se još uvijek oslanja na avione sovjetske konstrukcije, poput mlaznjaka MiG-29 i helikoptera MI-35, uz ruske rakete i tenkove.

Također upravlja kineskim protuzračnim projektilima i borbenim dronovima.

Vučić je rekao i da Srbija nastoji proširiti suradnju s Airbusom. Beograd je već kupio Airbusove helikoptere H125M i transportne avione C-295 za svoju vojsku i policiju, rakete zemlja-zrak Mistral i radare Thales.

Srbija je i dalje vojno neutralna, ali je pristupila NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, prilagođenom zemljama koje ne žele pristupiti transatlantskom savezu.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.