25.7.2023. 17:29
0
Pakistan ukinuo smrtnu kaznu za osuđene za trgovinu drogom
Pakistanski parlament je u utorak odobrio novi zakon protiv narkotika, ukidajući smrtnu kaznu za osuđenike za trgovinu drogom.

"Usvojen je zakon o borbi protiv narkotika, kojim se ukida smrtna kazna", objavio je na Twitteru ministar trgovine Syed Naveed Qamar.

Zakon o kontroli opojnih supstanci, 2023. donesen je na zajedničkoj sjednici donjeg doma, Narodne skupštine i gornjeg doma, Senata, u glavnom gradu Islamabadu, i odmah će stupiti na snagu.

Najveća kazna, prema novom zakonu, za osuđenog za krivično djelo povezano sa drogom biće doživotni zatvor, dok će minimalna kazna biti šest mjeseci zatvora.

Pakistan je uveo zabranu smrtne kazne 2008. godine u zamjenu za trgovinske podsticaje Evropske unije.

Međutim, ukinuo je šestogodišnju zabranu smrtne kazne nakon napada pištoljem i bombom na vojnu školu u sjeverozapadnom gradu Pešavaru u decembru 2014. godine, u kojem je ubijeno više od 140 ljudi, uglavnom učenika.

Od tada je pogubljeno oko 518 osuđenika.

Grupe za ljudska prava i EU osudile su ukidanje zabrane smrtne kazne, rekavši da to neće doprinijeti naporima vlade da eliminiše terorizam.

Trenutno u Pakistanu ima više od 4.000 osuđenih na smrt, objavili su lokalni mediji.

U februaru 2021. godine pakistanski Vrhovni sud donio je odluku da zatvorenici sa ozbiljnim mentalnim problemima ne mogu biti pogubljeni za svoje zločine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.