24.10.2023. 8:02
0
Rusi objavili rješenje za rat Izraela i Hamasa
FOTO: AFP
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je na prekid vatre i rješavanje humanitarnih pitanja kao prioritet za ublažavanje napetosti u ratu u Gazi.

“Nakon toga, naravno, potreban je mehanizam koji sagledava situaciju u širem kontekstu”, rekao je Lavrov u Teheranu, na marginama razgovora o nestabilnosti u regiji Južnog Kavkaza, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

Taj kontekst, rekao je, predviđa rješenje s dvije države. Optužio je Washington da godinama blokira rad Kvarteta za Bliski istok koji čine Ujedinjeni narodi, SAD, Europska unija i Rusija.

Osim prekida vatre, Rusija je tražila otvaranje humanitarnih koridora za pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u hrani i lijekovima.

Na sastanku ministara vanjskih poslova Irana, Turske, Armenije i Azerbajdžana u Iranu, Lavrov je kritizirao raspoređivanje američkih ratnih brodova u istočnom Sredozemlju kao opasno uplitanje u sukob.

Što je više takvih koraka, “to je veća opasnost da se sukob proširi”, rekao je šef ruske diplomacije.

Rusko čelništvo, koje vodi rat protiv Ukrajine, već danima poziva da se poštede civili i civilna infrastruktura. U Ukrajini je od početka rata u ruskim napadima ubijeno na tisuće civila i uništena su čitava sela i gradovi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.