31.10.2023. 9:56
0
Povjerenje javnosti u medije u SAD-u dostiglo najnižu tačku
Slobodni mediji su od suštinskog značaja kada vlade treba pozvati na odgovornost i za tačno informiranje javnosti, čime se omogućava biračima da učestvuju u političkoj debati i donose odluke.

Međutim, sve veći broj Amerikanaca nema povjerenja u masovne medije, navodi se u sedmičnom biltenu Evropske alijanse novinskih agencija (EANA).

Prema godišnjem istraživanju koje je sproveo Gallup u septembru, broj Amerikanaca koji kažu da imaju povjerenje u medije u velikoj mjeri ili makar djelomično dostigao je niskih 32 posto, što je uporedivo samo s rezultatom iz 2016. godine, godine kada je Donald Trump postao američki predsjednik.

Sentiment protiv medija te godine je bio visok jer je Trump tokom svoje kampanje rutinski optuživao medije za pristrasnost i laži, a udio Amerikanaca koji su rekli da uopće nemaju povjerenja u medije i dalje je bio relativno niskih 27 posto.

Od tada, ovaj udio raste, dostigavši novi maksimum od 39 posto. Stoga je 2023. godina vjerovatno godina sa najnižim zabilježenim povjerenjem u američke medije.

Gallup je započeo svoje redovno godišnje istraživanje o povjerenju u medije 1997. godine.

Postavljao je isto pitanje američkoj javnosti ranije 1972., 1973. i 1974. godine, dobivši odgovore mnogo povoljnije za same medije.

Tada je oko 70 posto ispitanih Amerikanaca reklo da vjeruje medijima, dok je samo između četiri i osam posto reklo da u njih uopće nema povjerenja.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.