6.4.2024. 14:38
0
Njemački maloprodajni div u stečaju, neizvjesna sudbina 12.800 radnika
Budućnost jednog od najcjenjenijih njemačkih maloprodajnih divova visi o koncu.

Galeria Karstadt Kaufhof je početkom januara po treći put u nešto više od tri godine pala u stečaj.

Neravnoteža je rezultat bankrota poslovnog carstva Signa, kojem je pripadala Galeria. Neke od robnih kuća su također dio nesolventne kompanije Signa. Šef Galerije Olivier van den Bossche i Denkhaus žele zadržati grupu, koja trenutno ima oko 12.800 zaposlenih.

Još uvijek postoji tračak nade za spas. Okružni sud u Esenu poduzeo je prvi korak kako bi podržao kompaniju u poteškoćama otvaranjem stečajnog postupka. Sada počinje period neizvjesnosti i brige za radnike, dok se iza kulisa intenzivno radi na pronalaženju rješenja.

Advokat Stefan Denkhaus, koji je dosad obnašao dužnost privremenog upravnika, sada preuzima dužnost službeno imenovanog stečajnog upravnika. Dok je u pregovorima s potencijalnim donatorima, bori se da zadrži što više od preko 60 poslovnica.

Trenutno su u punom jeku razgovori s dva potencijalna investitora koji imaju veliko iskustvo u njemačkoj maloprodaji.

Prema medijskim izvještajima, američki poduzetnik Richard Baker jedan je od dva preostala ponuđača za Galeria Karstadt Kaufhof. On je već posjedovao dio lanca nesolventnih robnih kuća.

NDRC želi dati obavezujuću ponudu u ponedjeljak, prenosi “WirtschaftsWoche”, pozivajući se na nekoliko ljudi upoznatih s tim.

"Ne komentarišemo proces nadmetanja", rekao je portparol stečajnog upravnika Stefana Denkhausa. Prije spajanja s Karstadtom, već je nekoliko godina bio vlasnik Galerije Kaufhof preko kanadskog maloprodajnog lanca Hudson's Bay Company (HBC), koji je bio dio njegovog portfelja. Međutim, HBC je prodao lanac Signa Grupi tirolskog investitora Renéa Benka, koji je na kraju spojio grupe robnih kuća i formirao Galeria Karstadt Kaufhof.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.