7.4.2024. 17:51
0
Evropski gigant u Njemačkoj ukida 2.600 radnih mjesta
Najveći evropski proizvođač softvera želi se u budućnosti više oslanjati na umjetnu inteligenciju, i opsežno restrukturisati poslovanje. Sada postoje naznake koliko bi Njemačka mogla biti pogođena.

Prema novinskom izvještaju, proizvođač softvera SAP, sa sjedištem u jugozapadnoj Njemačkoj, trebao bi ukinuti 2.600 radnih mjesta u Njemačkoj u sklopu najavljenog velikog restrukturisanja, piše Fenix.

Portparol grupe nije komentarisao konkretnu brojku koja je proizašla iz izvještaja poslovnih novina "Handelsblatt".

Do sada se govorilo samo o ukupno 8.000 radnih mjesta pogođenih restrukturiranjem, javlja Njemačka novinska agencija (dpa).

"SAP je u januaru pokrenuo program restrukturisanja cijele kompanije kako bi se usredotočio na strateška područja rasta kao što je Business AI. Ovim restrukturisanjem obuhvaćeno je 8.000 radnih mjesta.

Prema pogođenim zaposlenicima odnosimo se s najvećom pažnjom i empatijom tako što im, između ostalog, nudimo interne alternative zaposlenja ili volonterske programe", rekao je porptarol.

Postoji bliska saradnja sa socijalnim partnerima u pojedinim regijama. Većina pogođenih zaposlenika stoga će biti obaviještena u sljedećih nekoliko sedmica.

"Handelsblatt" se pozvao na interni e-mail SAP-ovog evropskog radničkog savjeta. Komisija stoga kritikuje planiranu veliku obnovu kao mjeru koja prvenstveno želi smanjiti troškove.

U e-mailu se navodi da "uprava nije adekvatno opravdala poslovnu logiku i nije pružila precizne informacije o neučinkovitosti", pišu novine. 

Naziv programa "Transformacija sljedećeg nivoa" eufemizam je za smanjenje radne snage.

Prema izvještaju, radna mjesta biće ukinuta i u drugim evropskim zemljama. U području odgovornosti Evropskog radničkog savjeta trebalo bi biti ukinuto oko 4.100 radnih mjesta.

Kako je najavio portparol SAP-a, najveći evropski proizvođač softvera planira završiti cjelokupni proces restrukturisanja u cijelom svijetu do kraja prvog kvartala 2025. godine. 

"U isto vrijeme, nastavićemo ulagati u ključna područja rasta i očekujemo da ćemo 2024. godinu završiti sa stabilnim brojem zaposlenika", kazao je portparol.

Pompa oko umjetne inteligencije u softverskoj industriji potaknuta je prošle godine izlaskom dijaloškog sustava ChatGPT. Od tada sve softverske tvrtke žele dio velikog kolača kojem se nadaju i ulažu mnogo novca u tehnologiju, piše Fenix.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.