29.05.2025 22:32
0
Ovih šest namirnica su najgore za nadutost
Nutricionistice Catherine McDermott, Lisa Richards, Valerie Agyeman Dolbel, Heather Hanks i Sherry Berger su za portal SheFinds izdvojile namirnice koje bi trebalo izbjegavati ako želite poboljšati svoje zdravlje i izgled tijela, prenosi portal Vijesti.ba.

Ako želite da se osjećate bolje u vlastitoj koži i spremno dočekate ljeto, pravilna ishrana je jednako važna kao i redovno vježbanje.

Zaslađena granola

Granola se često smatra zdravim izborom, ali mnoge industrijske verzije sadrže rafinirane žitarice, hidrogenizirane masti i dodat šećer, što može izazvati nagle skokove šećera u krvi i potaknuti upalne procese.

Nutricionistica Catherine McDermott savjetuje da granolu pravite kod kuće: „Koristite integralne ovsene pahuljice, malo prirodnog zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa i zdrave masti, kao što su kokosovo ili maslinovo ulje. Dodajte orašaste plodove, sjemenke i sušeno voće bez dodatog šećera.”

Voćni jogurt

Iako jogurt može sadržavati korisne probiotike i proteine, zaslađene verzije često sadrže i do 30 grama šećera po jednoj čašici – više nego neke čokoladice, piše SheFinds. Ako volite jogurt, bolji izbor je obični grčki jogurt sa niskim udjelom šećera i većom količinom proteina, koji možete zasladiti svježim voćem ili s malo meda, prenosi portal Vijesti.ba.

Energetski napici

Ovi napici često sadrže velike količine šećera, kofeina, vještačkih boja i aditiva koji mogu izazvati upale, probavne smetnje, anksioznost i poremećaje sna. Catherine McDermott preporučuje: „Ostanite pri jednoj jutarnjoj kafi i pijte vodu tokom dana kako biste ostali hidrirani bez viška kofeina i šećera.“

Krofne

Prema Lisi Richards, krofne su „napravljene od rafiniranog brašna i pune dodatog šećera“, što ih čini jednom od najgorih namirnica kada je riječ o zdravlju i tjelesnoj težini. Nagli skokovi šećera koje izazivaju doprinose inzulinskoj rezistenciji. Najbolje bi bilo potpuno ih izbaciti iz prehrane – ili ih konzumirati vrlo rijetko, ali nikako za doručak, piše SheFinds.

Voćni sokovi

Iako potječu iz prirode, voćni sokovi sadrže visoke koncentracije šećera jer ne sadrže vlakna prisutna u cijelom voću. To ih čini napicima koji lako narušavaju ravnotežu šećera u krvi. Nutricionistica Sherry Berger savjetuje: „Birajte stopostotni voćni sok bez dodatog šećera, ali čak i tada je bolji izbor pojesti cijeli plod.“

Kupovni keksi

Kupovni keksi puni su rafiniranih ugljikohidrata, šećera i zasićenih masti. Osim što su visokokalorični, izazivaju skokove inzulina i potiču upalne procese, kao i nakupljanje masnih naslaga, naročito u predjelu stomaka. „Keksi su među najpopularnijim poslasticama, ali doprinose velikom unosu dodatog šećera, a sadrže vrlo malo vlakana i hranjivih tvari“, zaključuje nutricionistica Valerie Dolbel, prenosi portal Vijesti.ba.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.