6.12.2016. 13:55
1
Nagrade nisu dobili najbolji?!: Izjave ministrice Elvire Dilberović nisu tačne, riječ je o diskriminaciji naših učenika
Program Ministarstva obrazovanja Federacije BiH "Znanjem u budućnost", proteklih dana uzburkao je javnost u našoj zemlji.

Naime, na svečanoj dodjeli novčanih nagrada najboljim učenicima srednjih i osnovnih škola koja je organizovana u Mostaru, bez nagrade su prema mišljenju mnogih ipak ostali najbolji.

Učenici "Bosna Sema" škola tradicionalno su među najuspješnijim u BiH. U prilog ovoj činjenici ide i konstatacija da su na državnim i međunarodnim takmičenjima redovno postizali značajne uspjehe. Apsurdno se čini  to da nijedan od učenika iz ove obrazovne institucije ove godine nije dobio nagradu, pogotovo ako se zna da je prošle godine na istoj dodjeli novčanih nagrada od 50 nagrađenih, čak 22 njih bilo iz "Bosna Sema" škola.  Direktor "Bosna Seme" Hermin Kapetanović tvrdi da je riječ o očigledoj diskriminaciji prema učenicima ove obrazovne ustanove.

"Očigledno je da su učenici naših škola stavljeni u drugi kontekst ili drugi red, odnosno nisu stavljeni u istu poziciju sa drugim učenicima. Ove godine nemamo niti jednog nagrađenog učenika, uprkos najboljim uspjesima od početka postojanja "Bosna Sema" obrazovnih institucija. Najveću odgovornost snose oni koji su na čelu resornih ministarstava u ovom slučaju Federalno ministarstvo, jer oni su ti koji koji vode cijeli proces koji je uputio na ovu diskiriminaciju", izjavio je Kapetanović za Source.

Ministrica obrazovanja Federacije Elvira Dilberović konkretno u slučaju učenika Bahrudina Trbalića, američkog studenta ,kojeg mnogi smatraju najboljim fizičarem iz Bosne i Hercegovine izjavila je da je isti bio delegiran na spisku troje najboljih srednje škole, a naziv škole pored njegovog imena bila je 'osnovna škola', te da se tu pojavila greška, nakon čega je Trbalić ostao bez zaslužene nagrade. Iz "Bosna Seme" tvrde da ovakva izjava nema osnova. U javnost je plasiran i pismeni poziv koji je dostavljen Trbaliću u kojem se on poziva na svečanost dodjele nagrada u Mostaru. Poziv je upravo potpisala ministrica Dilberović. 


Pismeni poziv koji je dobio Trbalić

"Zašto bi neko bio pozvan na takvu dodjelu nagrada, ako mu se ista ne bi uručila. Nemam komentara na takve postupke. Za odgovore što je to tako treba pitati upravo ministricu Dilberović, a očigledno je da njene prethodne izjave nisu tačne. S obzirom da vlasti nisu imale nikakav drugi aparat protiv naših škola, ovo je jedan vid pritiska koji je izvršen od naših vlasti. Ako zvanične institucije nemaju objašnjenja za ovakve korake i odluke uz obećanje da se takvi propusti neće dešavati i u budućnosti, logično je da se iza svega krije politička podloga", riječi su Kapetanovića.

Pokušali smo kontaktirati i ministricu  Dilberović, kako bi porazgovarali o kriterijima na osnovu kojih su dodjeljivane nagrade najboljim učenicima, ali zbog obaveza nije nam mogla dati izjavu oko novonastale situacije. S druge strane, kako nam je rekao Kapetanović donešene  odluke direktno su diskirminirale državljane BiH, jer 95% djece koja su učenici "Bosna Sema" obrazovnih institucija su državljani BiH.

"Djeca nisu kategorija sa kojim se treba igrati, zbog nekakvih drugih koleracija, pogotovo ako u kontekst dovodimo još jednu činjenicu, da od 1600 djece koja pohađaju naše osnovne i srednje škole oslobađaju budžet BiH za tih 1600 učenika. To je još jedna dimenzija o kojoj bi trebalo razmisliti zašto se ovo radi. Nepostojanjem  "Bosna Seme" sva ta djeca momentalno odlaze na teret države", zaključio je Kapetanović.

Zaista neleogično zvuči  to da od 27  nagrađenih učenika nije bilo 5 onih koji su se okitili medaljama na međunarodnim takmičenjima. Jedna od onih koja je uskraćena za zasluženu nagradu je i Adisa Bolić. Napomenimo, Adisa se protekloj godini okitila titulom najbolje matematičarke u Evropi. Nažalost, nagradu za svoj vanserijski uspjeh nije dočekala na svečanosti održanoj u Mostaru.

"Sigurno je da se osjećam oštećenom što nisam dobila tu nagradu, naravno ne samo ja nego svi moji drugari koji su također postigli značajne rezultate. Jasno nam je svima da je to zbog toga što dolazimo iz škole pod okriljem Bosna Sema institucija. Nije mi stalo toliko do novčanih nagrada, koliko bih voljela da nas  državne vlasti gledaju ravnopravno kao i ostale učenike", rekla je Adisa za Source.

Da li je u sve umješana politika, sigurno je da će biti jasnije  narednih dana kada se oglase oni koji bi trebali u ovom slučaju, a to su uposlenici Federalnog Ministarstva obrazovanja na čelu sa ministricom Elvirom Dilberović.


Novinar: Admir Oručević






1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.