17.12.2016. 16:12
4
Gradonačelnik Bihaća: Da li je populistički potez to što sam se smanjenjem svoje plate odrekao 96000 KM u naredne četiri godine?!
Vijest da je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić smanjio sebi platu za 40 posto naspram važeće odluke, u našoj zemlji dočekana je sa oduševljenjem, bar kod običnih građana BiH.

Naravno bilo je i onih koji su odmah prokomentarisali da Fazlićeva odluka u sebi sadrži populističku crtu. Bez obzira, bio je to potez koji zaslužuje svaku pohvalu. Napomenimo, izmijenjenom odlukom, plata gradonačelnika Bihaća sa početnih 4500 KM , smanjena je na 2500 KM.

Predsjedavajući kluba poslanika SBB-a Mirsad Džonlagić, ne smatra da je Fazlićev potez populistički, ali niti da je humanog karaktera. Kako je izjavio za Source, on da zavidi Fazliću.

"Zavidim mu jer mislim da ima životne okolnosti koje mu dozvoljavaju da uradi takvu stvar. Mislim da se u BiH prije svega treba da poštuju i vrednuju  nivoi, kvalitet posla i kompletan doprinos. I ja bih volio živjeti u takvim okolnostima kao Fazlić , koje bi i meni dozvoljavale da se odreknem jednog dijela svoje plate. Ne želim ni da kritikujem niti da hvalim njegov čin", rekao je Džonlagić.

Kratak osvrt na cijeli slučaj dao je i načelnik Ilidže Senaid Memić, reklo bi se u svom stilu.

"Nemam posebno mišljenje o svemu tome. To je njegovo pravo, neka radi sa svojim parama šta god hoće", izjavio je Memić.

Malo konkretniji u odgovoru na ovu tematiku bio je načelnik Novog Grada Semir Efendić, koji nam je rekao da poznaje lično gospodina Šuhreta Fazlića i da ga nije nimalo začudio njegov potez, jer je riječ o odgovornom i poštenom čovjeku.

"Znam da su nekim Općinama bile nerealno visoke plate načelnicima. Gospodina Fazlića poznajem i to je jedan korektan čovjek. Ovo je dobar primjer koji treba i drugi da slijede. 
Konkretno kada je riječ o mojoj situaciji , ja sam na početku kada se donosila odluka o novim koeficijentima predložio da se smanji maksimalni koeficijent koji se dozvoljava čelnicima institucija, jer su plate bile previsoke. Znam da u drugim Općinama to nije slučaj, već su koeficijenti samo prepisani iz zakona", okrio nam je Efendić.

Slikovni rezultat za semir efendić
Semir Efendić: Dobar primjer

Kontaktirali smo i glavnog aktera ovog slučaja gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića. Kako nam je rekao dobio je niz pohvala nakon njegovog gesta, koji će možda ući u anale.

"Stid me primati platu 4500 KM, jer sam svjestan u kakvoj se situaciji nalazi naše društvo kao i grad Bihać. Plata od 2500 KM je zaista dobra kada se uporedi sa platama profesora srednjih škola, platama rudara i trgovinskih radnika. Ljudi rade za 400 KM i to vam sve govori kakvo nam je stanje  državi", rekao je Fazlić.

Ne obazire se mnogo na komentare koji dolaze uglavnom od strane  njegovih političkih oponenata i rivala, a koji su njegov potez nazvali populističkim .

"Smiješno to zvuči. Ja trenutno imam 55 godina i vjerujte da se nakon ovog mandata ne namjeravam više kandidovati za gradonačelnika niti bilo koju drugu političku funkciju. Svi oni koji tako misle, neka i oni urade takav "populistički potez". Samo ću reći da sam se ja za naredne četiri godine odrekao 96000 KM. To je suma sa kojom sam mogao kupiti stan u Sarajevu, ako je to populistički, pozivam i ostale da slijede moj primjer, pa ćemo po tom osnovu spasiti sigurno desetine miliona KM u svojim budžetima, zaključio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.



Novinar: Admir Oručević

 
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.