21.2.2017. 17:30
2
Koja je uloga Rusa u BiH: Rusija Republiku Srpsku podržava samo pričom
Politička zbivanja na Balkanu u posljednje vrijeme privlače veliku pažnju Zapada i EU. Nije ni čudo, jer riječ o veoma nestabilnom političkom prostoru.
Situacija se dodatno zagrije kada velike sile odluče svoje prste upetljati u takvu političku situaciju. Rusija je jedna od njih. Njeno uplitanje ne zasniva se više na posmatranju izdaleka, već potpuno suprotno. Nedostatak jasnih stavova od strane NATO-a i Evrope doprinio je da se Rusija više aktivira na ovim prostorima.

"Rusija nastoji da proširi svoj prostor utjecaja. Ukoliko NATO i Evropa nisu prisutni, Rusija nastoji biti prisutna. Kada je riječ o ruskim investicijama, one su još male i posmatrajući na na neki dugoročan period efekti ruskih investicija bit će još manji. Na političkom planu, ona podržava politiku Republike Srpske, ali samo verbalno, pa može se reći da je ona tu samo formalno prisutna. Nigdje u Evropi niti na Balaknu, Rusija sa manje svojih investicija ne postiže više efekata prema NATO-u i EU nego što je to slučaj u BiH", izjavio je Selmo Cikotić savjetnik Bakira Izetbegovića.


Cikotić smatra da je podrška koju je u proteklom periodu Millorad Dodik dobijao od Rusije samo verbalnog karaktera i da se nigdje do sada nije primjetila suštinska podrška. Istakao je da veza između bošnjačke političke strukture i Rusije također postoji.

Slikovni rezultat za selmo cikotić
Cikotić: Svima u interesu ulazak BiH u EU

"Naravno da postoji, tu je puno ljudi iz bošnjačkog korpusa koji u Rusiji imaju ozbiljne biznise. Imate ljude u diplomatiji koji sa Rusima imaju ozbiljne i konstruktivne odnose. Takve odnose ne treba mjeriti zbog postojanja određenih predrasuda i emocija, u tim stvarima postoje samo interesi", govori Cikotić.

Iako pojedini mediji navode da RS opstruira ulazak BiH u EU proceduralnim kašnjenjima (nije ispunila svoj dio EU UPITNIKA), Cikotić je izjavio da je u interesu sva tri naroda da BiH što prije pristupi NATO-u i EU. Veći problem prema njegovom mišljenju mogu izazvati upravo vanjske sile.

"Vanjske sile mogu da manipuliraju naradom i državom u mjeri u kojoj im mi to dozvolimo. Može se desiti, ali mislim da lideri u BiH to neće dozvoliti. Iz nekih ranijih iskustava smo morali naučiti šta nam znači kada vodimo više računa o tuđim nego o vlastitim interesima. U cilju zaštite vlastitih interesa moramo voditi računa o kompromisu i koncenzusu unutar BiH, a ne o interesima stranih sila koje mogu dovesti do oružanih sukoba, jer ratovi i sukobi su u našu zemlju uvijek uvezeni, nikad BiH nije izvozila sukobe i ratna dešavanja. Mislim da smo tu lekciju naučili", rekao je za kraj razgovora Selmo Cikotić.


Novinar: Admir Oručević
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.