12.6.2023. 12:37
12
U Nedžarićima prešaran plakat sarajevske povorke ponosa, a oni poručuju: To nas ne plaši, niti obeshrabruje, već još više ohrabruje da nastavimo sa našom borbom
Krajem juna u Sarajevu će se održati 4. Bosanskohercegovačka povorka ponosa, a brojne javne ličnosti pružile su LGBTIQA zajednici veliku podršku pred događaj koji nosi poruku o važnosti solidarnosti i savezništva s ciljem borbe protiv diskriminacije.

Četvrta po redu Bh. povorka ponosa bit će održana 24. juna ove godine u Sarajevu, saopćili su organizatori.

Istakli su da se i na taj način nastavlja borba za prava LGBTQI osoba.

"Zabilježite sebi datum, a ostale detalje donosimo uskoro. Vidimo se 24.6.2023. godine na četvrtoj Bh. povorci ponosa", naveli su.

O ovom događaju razgovarali smo sa Lejlom Huremović, članicom Organizacionog odbora bh. povorke ponosa.

"Tema ovogodišnje  povorke je savezništvo. Želimo da naglasimo važnost podrške LGBT osobama, ne samo u momentima kada se dešavaju nasilje i napadi, već da poručimo da je podrška važna svaki dan. Savezništvo nije na nivou na kojem treba da bude. Prema anketama koje smo radili sa članovima LGBT zajednice, dobili smo odgovore da podrška postoji, ali da u većini slučajeva ostaje unutar četiri zida, odnosno nije u javnom prostoru. Kada se govori negativno o LGBT osobama, onda naši saveznici često ne reaguju na takve komentare i slično. To najviše želimo problematizirati ove godine kroz naše medijske kampanje koje uveliko traju", govori Huremović za naš portal.

Na nekoliko mjesta u gradu na jumbo plakatima najvljuje se ovogodišnja povorka ponosa u Sarajevu. Mi smo danas u Nedžarićima zatekli jedan takav plakat, koji je prešaran crnom bojom.

"To je stanje društva u kojem živimo, tačnije dokaz da postoji homofobija, nasilje i govor mržnje prema LGBT osobama. To nas ne plaši niti obeshrabruje, već još više ohrabruje da nastavimo sa našom borbom u koju mora da se uključi cijelo društvo. Svi zajedno uz pomoć institucija moramo se boriti protiv takvih govora mržnje i nasilja koje se dešava nad svakom osobom", zaključila je Lejla Huremović.


(Admir O.)

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.