25.6.2023. 21:22
0
Nakon parade ponosa, Sarajevo neko oblijepio plakatima: "Naša islamofobična stranka", "Fuj pederi", "Povorka pacijenta"...
Više od 2 hiljade ljudi šetalo je u Povorci jučer u Sarajevu, procjena je organizatora. Zabilježenih incidenata nije bilo. Šta je još jedna Parada donijela?

Povorka ponosa je održana i već su napravljeni određeni pomaci, kažu iz organizacionog odbora.

”Ja sam zaista bila srećna kada sam vidjela da je juče napokon dobrim dijelom otvorena povorka, naši sugrađani i sugrađanke su mogli da budu oko rute i gledaju povorku”, kazala je Lejla Huremović.

Bilo je i onih koji nisu prisustvovali, ali im povorka nije smetala.

“Svako ima pravo da radi i živi, samo treba da ima granicu.”

“Država BiH mora poraditi kako na ljudskim pravima i slobodama, tako na uređenju društva.”

No, ima i onih koji se protive ovakvom protestu, a svoje viđenje iznijeli su istog dana nekoliko sati ranije na kontraskupu. Za njih, problem je u nametanju.

“Imaju pravo da rade sa svojim životom šta hoće, ali oni hoće da nametnu svoje standarde u institucije, znači da ja sutra svoje unuče ne mogu poslati u vrtiće, da oni dođu da im predaju da je to nešto normalno što oni rade i kako se ponašaju, ja mislim da je to nešto nenormalno. Biti jedan spol seksualni, je protiv svake vrste, i prirodne, a i vjerske.”

Glas protiv Povorke digli su i iz kluba SDA Skupštine Kantona Sarajevo. Otvorenim pismom najoštrije su osudili odluku kantonalnih vlasti zbog održavanje pomenute, te su pozvali Vladu da prestane finansirati manifestacije kojima manjina teroriše većinu:

“Šta je sa ogromnom većinom građana koji ne prihvataju takve poruke i sadržaje, ko brine o njihovim stavovima i zastupa njihove interese? Ne moramo bezuslovno prihvatati svaku uvezenu naopakost, devijaciju i dekadencu.”

Odluku gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić, da se na Vijećnici ne prikaže zastava duginih boja, mnogi su shvatili kao nepostojanje političke volje da se stvari promijene.

“Ako uzmemo u obzir gradonačelnicu Sarajeva i gradonačelnika Banjaluke, za koje je čak i visoki predstavnik rekao da su dašak svježeg vjetra na Balkanu, nažalost u praksi to nije tako. Upravo oni koji bi trebali da budu zaštitnici svih građana i građanki BiH, zastupaju njihovu prava, diskriminišu”, Milica Pralica, Udruženje građana Ošrta nula.

Premijer Nihad Uk mišljenja je da odlukom gradonačelnice nije prekršen Ustav, te da Sarajevo ostaje otvoren grad.

”Pravilnikom je uređeno šta će se stavljati na Vijećnicu, sve dok nije Zakon i Ustav BiH prekršen, mislim da možemo govoriti da je Sarajevo slobodno. Možda treba promijeniti pravila pa da to ne ovisi o volji jedne osobe, kao što ne treba ništa da ovisi o volji jedne osobe”, kaže Premijer KS Nihad Uk.

U kontekstu ljudskih prava, dugogodišnja aktivistkinja i novinarka, Dženana Alađuz, smatra da ih naši političari uvažavaju prema slobodnoj procjeni.

”Ljudska prava nisu švedski sto da se malo uzme, malo se ostavi. Naši političari bi htjeli evropske pare, IPA fondove, ali kad je stvarni test, kada se dešava nešto što nije po njihovom svjetonazoru, oni stavljaju svoj svjetonazor iznad ljudskih prava”, rekla je  Dženana Alađuz, novinarka.

U povorci je bilo i osoba iz regiona koje su mišljenja da se u državama bivše Jugoslavije sporo napreduje kada je riječ o borbi za ljudska prava.

”Bez obzira na pomake koji se prave posljednjih 15-20ak godina, nakon prestanka rata, mi i dalje nemamo zadovoljavajući stepen poštovanja ljudskih prava niti u Bosni niti u Srbiji niti bilo gdje u regionu”, aktivistkinja Aida Ćorović.

Cilj povorke ponosa, kažu oni koji je organizuju, jeste da LGBTIQ osobe ukažu na neophodnost poštivanja njihovih prava i potrebu da budu vidljive.

Jer su, kako navode, tokom svih ostalih dana nevidljivi i ne šetaju ovim ulicama slobodno.

KONTRA PROTEST

U Sarajevu je održan i kontra protest čiji je organizator Sanin Musa, šef pokreta Vjera, narod, država.

Okupilo se oko 50 ljudi, kako je rekao i sam organizator. Skup je počeo kod Sebilja na Baščaršiji, a nakon obraćanja Muse, okupljeni su prošetali do Vječne vatre.

Musa, koji je ovo nazvao "skupom podrške normalnim vrijednostima", u obraćanju je kazao da se nisu došli boriti "protiv nečijih prava niti protiv prava manjina i LGBT zajednice, iako ljudska prava i slobode se završavaju ovdje gdje počinju tuđa prava".

"Postavlja se pitanje šta je cilj današnjeg performansa LGBT i ostalih slova zajednice jer naord zna da postojite, zašto onda blokirate grad po ko zna koji put. Blokiranjem grada stavljamo u nepovoljan položaj djecu, slijepa i slabovidna lica, ljude u kolicima. Ovdje smo došli podržati normalne vrijednosti, sve što je normalno hiljadama godina. Podržavamo normalne vrijednosti, a kvazinormalne koje nam se žele nametnuti od LGBT populacije osuđujemo i nikada neđćemo prihvatiti", rekao je Musa.

Danas su na našu redakcijsku adresu stigle i fotografije naših čitalaca s potpisom "poruke iz Sarajeva ispred sarajevskog otvorenog centra, historijskog muzeja, na plakatima, banderama, ispred ambasada" O čemu se radi pogledajte ispod.






(Admir O.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.