16.6.2023. 18:33
0
OSCE upozorio Vladu KS: Zakonski prijedlog ugrožava slobodu medija i izražavanja
Na adresu Ministarstva komunikacija i transporta BiH i Vlade KS stiglo je pismo predstavnice za slobodu medija OSCE-a (RFOM) Terese Ribeiro u kojem se izražava zabrinutost u vezi s zakonskim prijedlogom u Kantonu Sarajevo kojim bi se moglo negativno uticati na slobodu medija i slobodu izražavanja.

RFOM podsjeća na OSCE Zajedničku deklaraciju iz 2023. godine o slobodi i demokratiji medija i na OSCE Zajedničku deklaraciju četiri međunarodna nosioca mandata za slobodu izražavanja iz 2017. godine kojom se definišu obaveze države u obezbjeđivanju povoljnog okruženja za slobodu izražavanja, u kontekstu sve veće rasprostranjenosti "lažnih vijesti" i drugog štetnog sadržaja, kao što su dezinformacije i propaganda.

Neusklađenost sa OSCE obavezama odnosi se na nacrt Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojeg je Vlada Kantona Sarajevo usvojila 27. aprila.

Također, spremni su da se zajedno sa relevantnim vlastima u BiH angažuju i pomognu u iznalaženju rješenja kako bi pomenuti nacrt Zakona bio usklađen sa međunarodnim standardima i OSCE obavezama u oblasti slobode izražavanja i slobode medija.

Ranije je i Transparency International BiH upozorio da novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo može dovesti do ozbiljnih kršenja ljudskih prava. 


(Patria/A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.