28.6.2023. 14:29
1
Vjernici u Ljubuškom: Umjesto bajramske čestitke došli zaštitari
FOTO: IZ
Umjesto bajramske čestitke došli su zaštitari, objavio je Džematski odbor džemata Žabljak Ljubuški navodeći kako se vrši ''vjerska represija pod pokroviteljstvom Mostarskog muftije'' prenio je Bljesak.

”Izražavamo svoju duboku zabrinutost i želimo skrenuti pažnju na očigledna ograničenja koja su nametnuta vjernicima, a koja su u suprotnosti s duhom slobode vjeroispovijesti i prava na obavljanje vjerskih obreda. Sve su džamije zaključane i namazi se održavaju samo ako hodža dođe s ključem da otvori da se klanja. U džamijama se dugi niz godina ne klanja svih pet dnevnih namaza”, navodi se u pismu spomenutog džemata.

Tvrde kako ”mostarski muftija i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški nisu omogućili pristup džamijama u Ljubuškom vjernicima, što je rezultiralo njihovom cjelodnevnom zatvorenošću i nedostatkom svakodnevnih namaza”.

”Ovo je ozbiljan prekršaj protiv osnovnih principa vjerske slobode i jednakog pristupa vjerskim objektima. Stoga ovim putem javno pozivamo Mostarskog muftiju, koji je već i usmeno i pismeno, upoznat s ovim nepravilnostima, kao sto pozivamo i nelegalni izvrsni odbor MIZ Ljubuški da otvore džamije na području Ljubuškog i omoguće slobodan pristup vjernicima u džamije. Vjernici imaju pravo na obavljanje svojih vjerskih obreda i dnevnih namaza u svojim džamijama, kao što je to slučaj u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Naročito u ovim mubarek danima pred Kurban bajram”, navode u pismu.

Tvrde i kako se ”lokalni hodža… bavi postavljanjem uređaja za uhođenje vjernika, te njihovo prijavljivanje policiji ukoliko se pojave u dvorištu džamije Žabljak’. ‘To on radi istim onim džematlijama koji su obnovili tri vjerska objekta u Ljubuškom vlastitim znojem i novčanim sredstvima. Ovim želimo izraziti našu duboku zabrinutost zbog ovog izvještaja o šikaniranju vjernika u Ljubuškom. Pozivamo Mostarsko muftijstvo i Salema Dedovića, jer se ovo represija događa pod njihovim pokroviteljstvom, i nelegalni izvrsni odbor MIZ Ljubuški da prekinu i da prestanu zvati policiju i security na džematlije koji dođu pred džamiju. Uvijek navodimo da je izvrsni odbor nelegalan, jer ih džematlije nikad nisu izabrale, a oni su sebe sami izabrali daleke 2003. godine i za sve ove godine nisu održali ni skupštinu, ni izbore, a niti su podnijeli financijski izvještaj blagajne medžlisa”, tvrde vjernici iz Ljubuškog.

U pismu su naveli kako pozivaju ”Mostarsko muftijstvo i nelegalni izvršni odbor MIZ Ljubuški da preispitaju svoje odluke, otvore džamije za vjernike i omoguće slobodno vršenje vjerskih obreda”. Podsjećamo, nesuglasice u Žabljaku izbile su kad su vjernici odlučili obnoviti džamiju što je mostarski muftija osudio nazvavši to napadom na imovinu. Uslijedile su optužbe za laž ali i najave da će se tražiti temeljite istrage.

(Erna H.) 

ŽABLJAK
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.