13.11.2023. 12:10
1
Poslanik SDA Aliefendić o pismu parlamentaraca iz RS upućenom Amerikancima: Izjednačavanje Hamasa i Armije BiH predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u BiH
FOTO: Facebook/Almedin Aliefendić
Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Almedin Aliefendić, objavio je na svom Facebook profilu tekst pod naslovom "Apel protiv prenosa bliskoistočnih tenzija na BiH".

- Bliskoistočno nasilje nad djecom, ženama i civilima, putem demonstracija vojne moći, zlonamjerni pojedinci iz susjedstva pokušavaju prenijeti u Bosnu i Hercegovinu putem "copy-paste" metode. Opasni navodi o postojanju "islamskih ratnika", kao i pokušaji izjednačavanja militantnih grupa Hamasa s Armijom R BiH, zajedno s nedavnim pismom parlamentaraca iz RS upućenim američkom Senatu i Kongresu, u kojem tvrde da je BiH "već dugo utočište radikalnih islamista", predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u BiH. Pokušaji revitalizacije narativa iz devedesetih, u kojima su agresorski lideri uspijevali uvjeriti svjetske moćnike da u srcu Evrope postoji narod koji želi islamsku državu, sada su prošlost. Dodatno, pokušava se prenijeti svjetska histerija od islamofobije na BiH sa ciljem ostvarivanja ratnih ciljeva podjele države, eliminacije najbrojnijeg naroda te ovladavanja teritorijom i imovinom BiH, napisao je Aliefendić. 


Zato, navodi dalje, apeluje na promišljenost prilikom iznošenja stavova o Gazi, s obzirom na duboku polarizaciju u svjetskim stavovima o događajima na Bliskom istoku i uvažavajući složenu ustavno-pravnu strukturu naše države.

- Važno je da politički akteri budu odgovorni u svojim izjavama i postupcima, te da se izbjegava instrumentalizacija ove teme u svrhu političkog prepucavanja i prikupljanja političkih poena. U tom kontekstu, pozitivan primjer je bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je komentirala pojedine navode hrvatskih političara o navodnom postojanju "islamskih ratnika" u BiH i povezanosti s velikom krizom na Bliskom istoku i sukobom Izraela i Hamasa riječima: "Bošnjaci, ili da budem precizna, islam u BiH nije džihadistički islam. Upravo suprotno, bh. muslimani su dokaz da je ta, jedna od tri velike monoteističke religije, dio i europske kulturne tradicije", istakao je.

(Aldin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.