14.1.2024. 12:12
0
Enver Išerić: Izvor svih uzroka nemoći BiH leži u Dejtonskom sporazumu
Dr. Enver Išerić, pravni stručnjak, govorio je o trenutnim izazovima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina.

Naravno, najaktuelnije teme ovih dana su Ustavni sud BiH, činjenica da u njemu više nema sudija iz RS-a, te pokušaj HDZ-a i Trojke da u ovaj sud postave Marina Vukoju.

Bilo je govora i o obilježavanju neustavnog i zabranjenog Dana RS-a, a kojeg su vlasti u manjem bh. entitetu i ove godine obilježile.

- Da je to tako ne potvrđuje samo stanje u BiH već i stanje u cijelom svijetu, što govori o tome da je Ujedinjene nacije zahvatio sumrak, pomračenje i potpuna neodogovornost za rješavanje osnovnih pitanja koja ugrožavaju mir u svijetu. Tome svjedoči trenutno rat u Gazi odnosno napad i vršenje genocida u Gazi – rekao je Iščerić.

- Izvor svih uzroka nemoći BiH da se bori protiv nasilja nad građanima i institucijama leži u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Taj sporazum je zaključen kao mirovni sporazum, a praktično je legalizirao stanje koje je stvoreno silom u BiH i pitanje okupacije pojedinih dijelova BiH od susjednih država. Tu imamo problem da se susjedne države miješaju u unutrašnja pitanja BiH – kazao je Išerić.

- Aneks 4 Dejtonskog sporazuma sadrži norme kojima se vrši diskriminacija građana i po tome je taj sporazum ništav – navodi Išerić.

Također, ukazujući na nemoć države istakao je da Ustav BiH sadrži takva rješenja koja omogućavaju blokadu rada državnih institucija i donošenja odluka u tim institucijama.

- Imamo i neefikasnost pravosudnog sistema BiH. Nije to potrebno posebno obrazlagati ako znamo da već dugi niz godina određene političke snage vrše napad na ustavni poredak države i ne provode odluke Ustavnog suda i donose zakone kojima utvrđuju da neće provoditi odluke ovog suda kao ni visokog predstavnika i slično. Prisutan je mali stepen procesuiranja krivičnih dijela koji se odnose na korupciju ili napade na ustavni poredak BiH. Parlament je najodgovornije tijelo u državi za stanje u društvu i mora se posvetiti pitanju pravosuđa na adekvatan način – poručio je Išerić na reodvnoj sesiji Kruga 99. 

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.