16.2.2024. 16:51
1
Otkud Ranko Debevec sa Đorđeom Ždralom: Šta se dogovaralo na teniskom meču Novaka Đokovića; "Simbolični poklon" od 15.000 eura
Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH te za još mjesec produžio pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e BiH Osmanu Mehmadagiću, potvrdili su iz Suda BiH.

Pritvor je osumnjičenima produžen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem materijalnih dokaza.

"Sud BiH je donio rješenje broj: S1 2 K 047095 24 Kv 3 od 15. 2. 2024. godine kojim se prihvata prijedlog Tužilaštva BiH, te se prema osumnjičenim Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću produžava mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže 1 (jedan) mjesec, odnosno do 15.3.2024. godine ili do nove odluke Suda, iz razloga propisanih odredbom člana 132. stav 1. tačke b) ZKP BiH", naveli su iz Suda na upit Faktora.

Tužilaštvo je, kako je to na jučer održanom ročištu u Sudu rečeno, zatražilo još 30 dana pritvor, jer je proširilo istragu za osumnjičenog Debevca za još tri tačke.

Kako su naveli, osim za zloupotrebu položaja i krivotvorenje ili uništavanje isprava za šta se sumnjiče i Mehmedagić i Debevec, suspendovanom predsjedniku Suda na teret se dodatno stavljaju i krivična djela primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, lažno predstavljanje, kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

Šokantni detalji

Jučerašnje ročište na kojem su tužioci pročitali iskaze svjedoka, a koja se tiču Ranka Debeveca, izazvali su veliku pažnju javnosti.

U jednoj od tačaka je navedeno kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog "Kramar" protiv koje se u periodu od 2019. do 2021. godine vodio veliki broj postupaka pred Sudom BiH. On je navodno uzeo automobil Polo u vrijednosti od oko 15 hiljada KM.

Debevec je ovo vozilo registrovao na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da registruje na njeno ime. U svom daljem izlaganju, tužiteljica Bojana Jolović je kazala kako je ovo auto bilo nemoguće pronaći nakon 20. decembra (tada je, inače, određen pritvor Debevcu i Mehmadiću) te da je posljednji put viđen na jednoj raskrsnici prema Sokocu. Daljim radnjama u daljoj istrazi, auto je pronađen u servisu "Terzić", prikriven folijom.

Svoj iskaz je u SIPA-i dao i jedan uposlenik ovog servisa koji je rekao da je sa automobila skinuta oznaka servisa iz Ljubuškog što je, kako je rekla tužiteljica, jasno da se radilo o prikrivanju dokaza.

Također, jedna od tačaka se odnosi na bjegunca od hrvatskog pravosuđa, bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića. koji je dao iskaz u SIPA-i.

Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao oznaku povjerljivo i DKPT nema podatak kada su putovali u Grude. Inače, predsjednika Suda BiH u svim službenim putovanjima vozi službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Debevec je navodno od Mamića primio poklon, a riječ je o satu u vrijednosti 15.000 eura i Zdravko Mamić je rekao istražiteljima SIPA-e da je to "simbolični poklon" koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka".

"Sat od 15.000 eura nikako ne može biti simboličan poklon", riječi su tužiteljice Jolović.

Zanimljivo je da je prema tvrdnjama Jolović, Palac, koji je bio posrednik u susretu dvojca,  upozoravao i Debeveca i Mamića da bi se taj poklon mogao smatrati neprimjerenim, odnosno nezakonitim, ali da je na koncu Debevec ipak primio taj sat koji mu je Palac dostavio u Sarajevo.

Tužitelji su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i sa Đorđeom Ždralom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini, a kojeg je ugostio u porodičnoj kući, te je na sastanku prisustvovala i njegova advokatica Duška Bogojević.

Šta se dogovaralo na meču Novaka Đokovića?

Tužiteljica je spominjala i sastanke u Španiji kojima je prisustvovao Ranko Debevec, ali se to ne odnosi na ove istražne radnje već će biti predmet budućih te nije bilo detaljnog opisa ovih sastanaka, kao i njihovih povoda. 

Kako je ranije pisao novinar Slobodan Vasković, Debevec je sa Lučićem navodno otputovao da gledaju finale Davis Cupa 2023. godine, koji je odigran u Malagi, od 21.-25. novembra 2023. godine, a na kojem je učestvovala i reprezentacija Srbije, predvođena Novakom Đokovićem.

Tema je navodno bila njegov brat. 

Prislušni uređaji u produžnim kablovima

Tužiteljica Jolović je, osim gore navedenog, kazal da se Debevec skupa sa uposlenikom Suda BiH Milisavom Pijukom lažno predstavljao kao uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Naime, tužiteljica Jolović je kazala da su se njih dvojica konobarima predstavili kao uposlenici OSA-e i od njih tražili snimke videonadzora, "da su slikali koga je već trebalo slikati", kao i da je ovaj uposlenik suda po njegovom nalogu fotografisao najave koje tužilaštvo šalje osiguranju o tome ko je dolazio u prostorije tužilaštva taj dan i da ih je on slao predsjedniku suda.

Osim toga, navedeno je da je Debevec naređivao uposleniku sklanjanje prislušnih uređaja u Sudu BiH, koji su se nalazili na produžnom kablu, kako bi se pokazalo da se tu ništa ne nalazi, nego da je samo riječ o običnim produžnim kablovima.

Jolović je sve to obrazložima i riječima da je Debevec u trenutku činjenja krivičnih djela već razmišljao o prikrivanju dokaza i gotovo sve radnje koje je obavljao, sastanke ili putovanja je označavao državnom tajnom i oznakom "povjerljivo", što umnogome otežava istražne radnje koje Tužilaštvo BiH provodi i koje je proširilo, a koje će, kako je ona rekla, tek proširiti.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.