26.2.2024. 9:56
5
Reakcija ekoloških udruženja - Skupština KS o novom nacrtu urbanističkog plana Sarajeva, Vogošće, Ilijaša, Trnova i Hadžića: "Potpuno otuđen od opšteg interesa i potreba stanovništva"
FOTO: ilustracija
Skupština KS na današnjoj 14. radnoj sjednici razmatrat će nekoliko odluka, nacrta zakona, te izmjena zakonskih rješenja. Također, na dnevnom redu je nacrt urbanističkih planova urbanog područja Sarajeva, a što je izazvalo reakcije ekoloških udruženja.

Zastupnici će razmatrati Prijedlog zaključka o utvrđivanju nacrta urbanističkih planova: a) Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća) sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća); b) Urbanističkog plana za urbano područje Ilijaš sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana za urbano područje Ilijaš; c) Urbanističkog plana za urbano područje Hadžići sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana za urbano područje Hadžići; d) Urbanističkog plana za urbano područje Trnovo sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana za urbano područje Trnovo.

Na dnevnom redu je i Nacrt Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća) sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana urbanog područja Sarajevo (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća), Nacrt Urbanističkog plana za urbano područje Ilijaš sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana za urbano područje Ilijaš, Nacrt Urbanističkog plana za urbano područje Hadžići sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana za urbano područje Hadžići, Nacrt Urbanističkog plana za urbano područje Trnovo sa nacrtom Odluke o provođenju Urbanističkog plana za urbano područje Trnovo.

Iz EKO BiH mreže koja okuplja 20 udruženja prošle sedmicu su naveli da se dokument ključan za budućnost gradskog područja Sarajeva i svih nas oblikuje potpuno otuđen od opšteg interesa i potreba stanovništva.

"A kako su zaboravili na ljude, tako su nadležni zaboravili i na okoliš: dokument ulazi u proceduru i bez strateške studije uticaja na okoliš koja je zakonski propisana kao obavezna i koja ima posebnu težinu u doba ubrzanih i štetnih klimatskih promjena.

Ovih dana često isticanu posvećenost nove garniture vlasti „evropskom putu Bosne i Hercegovine” valja sagledati u svjetlu tih znakovitih zaboravljanja. Sudeći po lakoći i dosljednosti zanemarivanja zakonskih obaveza spram okoliša i demokratskog odlučivanja, reklo bi se da kantonalna politička elita ima prilično nisko mišljenje o standardima Evropske unije u koje se, inače, javno zaklinju.

A šta vlasti nisu zaboravile u procesu izrade novog Urbanističkog plana?

Nisu zaboravile planiranje novih nebodera, gradnje na području vodozaštitne zone, smanjenja zelenih površina. Drugim riječima, UP se svodi na gradnju i još gradnje, a sve u aranžmanu privatnika i u komercijalne svrhe, bez ikakvih naznaka da će konačno otpočeti društvena stanogradnja koja je jedini način da se ljudi ovoga grada spase od robovanja kreditima i napuhanim cijenama stanova na kojima se bogate špekulanti.

Utoliko Vlada KS koja se vrlo često deklariše kao „najtransparentnija ikad“ uistinu i zaslužuje tu kvalifikaciju – naime, vladajuća koalicija izuzetno je transparentna u pogledu svojih političkih i društvenih prioriteta i ciljeva: ostvarivanje privatnog profita od javnog dobra.

Skupština Kantona Sarajevo sada ima priliku i odgovornost da taj proces zaustavi, vraćajući ovaj dokument na početak procedure – s jasnom direktivom Vladi da hitno sačini i dosljedno primijeni program uključivanja najšire javnosti od prvog koraka izrade Plana, te da izradi zakonom propisanu Stratešku procjenu uticaja Plana na okoliš”, naveli su iz Eko BiH mreže. Svoje obraćanje uputili su svim zastupnicima u Skupštini KS.

(Patria/Erna H.) 

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.