24.6.2023. 22:40
0
Šta će biti s Wagnerovcima koji su marširali prema Moskvi: Peskov otkrio detalje
U konferencijskom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov iznio je detalje o, kako je opisao, sporazumu sklopljenom sa Jevgenijem Prigožinom, šefom privatne vojne kompanije Wagner, da se zaustavi marš njegovih snaga prema Moskvi, prenosi CNN.

“Postignut je dogovor o povratku PMC Wagner na njihove lokacije. Dio onih koji to budu htjeli, potpisat će ugovore sa Ministarstvom odbrane — to se tiče onih koji nisu učestvovali u maršu, zaista, bilo je takvih formacija koje su se od samog početka predomislile i vratile, čak su tražile pratnju saobraćajne policije i drugu pomoć kako bi se vratili na svoja stalna mjesta”, rekao je on.

Wagnerovi borci neće biti suočeni sa sudskim procesom zbog učešća u maršu, dodao je Peskov, rekavši da je Kremlj “uvijek poštovao njihova herojska djela” na linijama fronta u Ukrajini.

Prigožin je dao oskudne detalje o svom pristanku. Peskov je rekao da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko bio u mogućnosti da iskoristi lični odnos s Prigožinom za posredovanje u dogovoru.

„Činjenica je da Aleksandar Grigorijevič Lukašenko poznaje Prigožina lično dugo, oko 20 godina“, rekao je Peskov. “I to je bio njegov lični prijedlog, koji je dogovoren sa Putinom. Zahvalni smo predsjedniku Bjelorusije na ovim naporima.”

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.