10.11.2023. 16:02
0
Izrael žestoko napao CNN, AP, Reuters i NY Times: Mediji odgovorili na optužbe
Više medijskih kuća odlučno je odbacilo optužbe Izraela da su četiri freelance fotoreportera koji rade za njih u Gazi unaprijed znala za napade Hamasa 7. oktobra, ali agencija AP je prekinula suradnju s Hassanom Eslaiahom nakon objave fotografije na kojoj ga grli jedan od šefova Hamasa, prenosi danas BBC.

Izraelski ministar Shlomo Karhi, pozivajući se na udruženje Honest Reporting (Pošteno izvještavanje), izjavio je da su "neke osobe" koje rade za Reuters, Associated Press (AP), CNN i The New York Times unaprijed bile upoznate s planovima Hamasa za napad na kibuce i muzički festival na jugu Izraela.

Honest Reporting objavio je da su četvorica slobodnih novinara zajedno s teroristima prešla na izraelski teritorij i snimala "zastrašujući pokolj".

AP je 7. oktobra objavio fotografiju zapaljenog izraelskog tenka i militanata Hamasa koji ulaze u kibuc Kfar Azza. Potpis na fotografiji nosi ime Hassana Eslaiaha, koji je na X-u uživo prenosio akciju palestinske islamističke skupine. Taj zapis koristili su AP i CNN, a Eslaiah ga je kasnije obrisao s X-a.

Sve četiri medijske kuće odbacuju optužbe na svoj račun, a NYT je saopćio da se radi o "nečuvenim" optužbama koje ugrožavaju rad slobodnih novinara. Ministar Karhi sugerira da je prisutnost fotoreportera možda bila "dio plana" te da to "postavlja određena etička pitanja".

AP je saopćio da "niko od osoblja novinske agencije nije bio na granici u vrijeme napada te da nijedan član redakcije AP-a ni u kojem trenutku nije prešao granicu". "Kada prihvaćamo fotografije i snimke slobodnih novinara, poduzimamo ozbiljne korake kako bismo verificirali snimke i provjerili pokazuju li one ono što je navedeno", dodaje AP.

No AP je potvrdio da više ne surađuje s Hassanom Eslaiahom nakon objavljivanja njegove fotografije u zagrljaju s vođom Hamasa u Gazi Yahyaom Sinwarom. CNN je također objavio da nije imao prethodna saznanja o ubilačkom pohodu bez presedana na Izrael 7. listopada, u kojem je ubijeno 1400 ljudi, a 240 je oteto. Međutim, naveo je da će također prekinuti suradnju s Eslaiahom.

U objavi na X-u izraelska je vlada objavila da "uznemirujuća saznanja" otkrivaju kako su fotoreporteri prešli "svaku profesionalnu i moralnu crvenu liniju". Reuters je također demantovao da je unaprijed znao za planirani napad Hamasa, islamističkog pokreta koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija u EU i SAD-u, te da tog 7. oktobra "nije pridružio novinare Hamasu".

Sve navedene medijske kuće tvrde da ni s jednim od fotografa nisu bile unaprijed dogovorene uredbe o slanju fotografija. The New York Times opisao je optužbe kao "nepromišljene" i tvrdi da su temeljito, pošteno i nepristrano pratili napade 7. oktobra i rat koji je uslijedio.

List također pojašnjava da posao slobodnih novinara često podrazumijeva da moraju brzo reagirati i pojuriti do mjesta događaja i u opasnost kako bi dokumentirali vijesti iz prve ruke. "To je ključna uloga slobodnih medija u ratu", izjavio je NYT. Dodao je da taj dan fotoreporter Yusef Massoud nije radio za njihov list, ali da od tada "obavlja važan posao za nas".

Honest Reporting u svom izvješću navodi i slučaj fotoreportera AP-a Alija Mahmuda, koji je snimao otmicu Izraelaca. Njegova snimka tijela njemačko-izraelske državljanke Shani Louk na kamionetu s hamasovcima obišla je svijet. Shani Louk je brutalno ubijena, a s njezinim izmučenim tijelom hamasovci su paradirali u Gazi.

Fotograf Reutersa Mohammed Fayq Abu Mustafa snimio je tijelo izraelskog vojnika koje je izvučeno iz tenka i nad kojim su se iživljavali teroristi Hamasa. Izraelski ministar smatra čudnim to što se Abu Mustafa baš u tom trenutku našao na granici Izraela i Pojasa Gaze.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.