6.2.2024. 8:18
0
Amerikanci izveli nove napade na Jemen: Tvrde da su uništili dva pomorska drona
FOTO: EPA-EFE
Vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je u ponedjeljak napad na dva hutska eksplozivna plovila bez posade u Jemenu, saopćila je Centralna komanda SAD-a.

Plovila su "predstavljala neposrednu prijetnju" brodovima i trgovačkim brodovima američke mornarice u regiji, saopćeno je iz CENTCOM-a.

"5. februara, otprilike u 15:30 (po vremenu u Sanai), snage Centralne komande SAD-a izvele su napad u samoodbrani na dva hutska eksplozivna površinska plovila bez posade", rekao je CENTCOM.

Huti su još ranije kazali da su njihovi napadi na globalne brodove u Crvenom moru odgovor na izraelski rat u Gazi i obećali da nedavni američki napadi neće ostati bez odgovora.

Jemenski mediji javljaju da je "precizna pomorska vojna operacija usmjerena na brod zapadno od Hodeide, direktno pogađajući brod, te da je "operacija zapadno od Hodeide izvedena je visokokvalitetnim i preciznim oružjem. Operacija se odigrala uprkos američko-britanskim preletima i kontinuiranom bombardovanju Hodeide i Saade danima, javljaju jemenski mediji. 

Očekuje se javljanje glasnogovornika jemenske vojske Yahya Saree. 

SAD i Velika Britanija su započeli da izvode zračne udare na položaje Huta u Jemenu, koji su de facto preuzeli vlast u Jemenu, zbog njihove blokade Crvenog mora, tj. brodova koji idu ka Izraelu ili se nalaze u vlasništvu povezanom sa Izraelom.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.