4.4.2024. 19:39
0
Bidenova administracija odobrila još bombi za Izrael
FOTO: AP
Sjedinjene Američke Države su odobrile prebacivanje hiljada bombi u Izrael istog dana kada je u izraelskim zračnim napadima ubijeno sedam humanitarnih radnika koji rade za organizaciju World Central Kitchen (WCK) u Gazi, objavio je Washington Post, pozivajući se na više zvaničnika.

Kako prenosi Guardian, američki State department je odobrio transfer više od 1.000 bombi MK82 i više od 1.000 bombi malog prečnika u Izrael, navodi se u saopštenju. O odobrenju za prijenos izvijestio je i CNN.

Prema pisanju WP-a, State department je potvrdio odobrenje, navodeći da se to dogodilo nekada prije napada na humanitarni konvoj. Dan nakon napada, Joe Biden je izjavio da je “ogorčen i slomljenog srca” zbog smrti humanitarnih radnika.

Prošle sedmice, SAD su navodno odobrile transfer sličnog oružja vrijednog milijardi dolara u Izrael.

Kako navodi Guardian, Washington izdvaja 3,8 milijardi dolara godišnje za vojnu pomoć Izraelu, svom dugogodišnjem savezniku. Najnoviji transferi su proizašli iz odobrenja koje je dao Kongres nekoliko godina prije početka rata između Izraela i Gaze u oktobru, ali američka vlada ima ovlaštenje da suspenduje paket oružja bilo kada prije isporuke.

WP navodi da iz State departmenta nisu odgovorili na pitanje zašto Bidenova administracija nije pauzirala proces nakon izraelskog napada dronom na konvoj humanitarne pomoći WCK.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.