7.4.2024. 11:17
0
Vojska Mjanmara izgubila kontrolu nad pograničnim gradom Myawaddy
Vojni režim koji je prije tri godine preuzeo vlast u Mjanmaru doživio je još jedan veliki poraz, ovoga puta na istočnoj granici s Tajlandom. Trupe su pretrpjele višesedmične napade etničkih karenskih pobunjenika, udruženih sa drugim snagama protiv puča, javio je BBC.

Stotine vojnika koji čuvaju vitalni pogranični grad Myawaddy sada su pristali na predaju. Većina kopnene trgovine Mjanmara sa Tajlandom prolazi kroz taj grad.

U petak je Nacionalna unija Karen objavila da je prihvatila predaju bataljona sa sjedištem u gradu Thanganyinaung, oko 10 km zapadno od Myawaddyja. Tokom vikenda, Karen snage su pregovarale sa posljednjim preostalim bataljonom unutar grada, koji je pristao na predaju.

Ovo je ozbiljan poraz za vojnu huntu, koja je posljednjih mjeseci protjerana iz velikih područja duž kineske granice u državi Shan, te u državi Rakhine blizu granice s Bangladešom.

Hiljade vojnika je već ili ubijeno, ili su se predali ili prebjegli opoziciji, prisiljavajući vojsku da nametne regrutaciju stanovništvu kako bi pokušala nadoknaditi gubitke.

Karenska nacionalna unija (KNU) bori se za samoupravu etničkog naroda Karen od proglašenja nezavisnosti Mjanmara 1948. godine. Međutim, pretrpjela je niz poraza od vladinih snaga 1990-ih, a nakon 2015. godine bila je dio nacionalnog prekida vatre.

Državni udar iz 2021. godine je to promijenio, a KNU je objavio da je svrgavanje izabrane vlade na čelu s Aung San Su Kyi poništilo prekid vatre.

Budući da je relativno blizu Yangona, najvećeg grada u Mjanmaru, i nudi najbolji put do granice sa Tajlandom, država Karen bila je omiljena destinacija za disidente koji su bježali od brutalnog vojnog gušenja protesta nakon puča.

KNU je pomogao u obuci mnogih boraca dobrovoljaca iz gradova, koji su mu se pridružili u ponovnim napadima na vojne položaje.

KNU je također pokušavao da koordiniše svoje operacije sa operacijama drugih velikih pobunjeničkih grupa kao što su Odbrambene snage Karenni nacionalnosti na sjeveru države Karen, i Armije nezavisnosti Kachin na krajnjem sjeveru zemlje.

Odnos snaga u državi Karen nedavno se promijenio u korist opozicije, jer je moćna milicija bazirana na tajlandskoj granici koja je podržavala vojnu huntu, promijenila stranu ove godine.

Preopterećena borbama u mnogim dijelovima Mjanmara, vojska nije bila u stanju da ojača svoje pozicije u državi Karen i izgubila je kontrolu nad glavnim putevima prema granici. Hunta je odgovorila na gubitke pokretanjem zračnih napada na područja koja kontrolišu pobunjenici.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.