Štrudla prema receptu naših nana je mekana i ukusna poslastica koja će naći put do svačijeg srca. Ovo je tradicionalni recept za najbolje štrudle od maka i oraha koje ste ikad jeli. Neka sva čula uživaju!
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
• 1 kg brašna
• 150 g šećera
• 4 žumanjka
• 2,5 dl ulja
• 3 dl mlijeka
• 2 vanilin šećera
• 42 g svježeg kvasca (1 kocka)
• kora neprskanog limuna
Za nadjev od oraha:
• 500 g mljevenih oraha
• 2 vrećice vanilin šećera
• 250 g šećera
• 150 ml mlijeka
• snijeg od 3 bjelanjka
Za nadjev od maka:
• 400 g mljevenog maka
• 200 g šećera
• korica limuna po želji
• snijeg od 2 bjelanjka
• 2 dl mlijeka
Priprema:
U mlakom mlijeku i šećeru otopite kvasac. Kad se digne, dodajte ga u brašno, dodajte žumanjke, ulje, mlijeko, vanilin šećer i koricu limuna. Zamijesite glatko tijesto i ostavite da naraste.
Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte svaki na širinu lima. Jedan dio tijesta premažite nadjevom od oraha, a drugi nadjevom od maka. Čvrsto zamotajte i ostavite da se diže.
Kada se tijesto udvostruči, stavite ga peći u rernu zagrijanu na 175 Celzijusovih stepeni otprilike jedan sat. Nakon pečenja, pospite štrudle šećerom u prahu.
(Sead M.)