2.1.2024. 16:14
0
Hrvatski Nacional piše: N1 televiziju potresa ogroman skandal. Ko je zabranio emitiranje filma o Draganu Čoviću?
FOTO: Screenshot
N1 BiH je ‘bunkerirao’ vlastitu snimljenu istraživačku dokumentarnu emisiju o šefu HDZ-a Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću, objavio je Hrvatski tjednik Nacional, a prenosi Bljesak.info.

U novom tiskanom izdanju ovog sedmičnika navodi se kako ''prvi put u povijesti te televizije, N1 BiH nije objavio snimljenu emisiju o jednom od najutjecajnijih političara u Bosni i Hercegovini''.

Autocenzura

''Nacional je proteklog tjedna doznao da je N1 BiH, bosanskohercegovačka podružnica jedne od najvjerodostojnijih televizija u regiji, prvi put u svojoj povijesti podlegao autocenzuri: bosanskohercegovačka redakcija N1 u rujnu je 'bunkerirala' svoju već snimljenu istraživačku emisiju o predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću'', stoji u tekstu.

Nacional piše kako je, nakon što je glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić u augustu dao izjavu bosanskohercegovačkoj redakciji N1 za emisiju o Draganu Čoviću, Nacional želio doznati zašto taj rad nije objavljen ni tri mjeseca nakon predviđenog emitiranja u rujnu.

''Nakon što je autor serijala i emisije Boris Brezo Nacionalu potvrdio da je emisija snimljena, ali nije emitirana, te nakon što je odbio iznijeti podrobnosti slučaja, Nacional je proteklog tjedna razgovarao s više izvora s televizije N1, koji su željeli ostati anonimni, ali i s ostalim sugovornicima u toj nikad objavljenoj emisiji. Riječ je, doznali smo, o emisiji u kojoj je autor, na temelju dostupnih sudskih i službenih dokumenata i izjava relevantnih sugovornika - političara, novinara i politologa, istražio i analizirao pravosudne, političke i moralne kontroverze te političku moć predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora Dragana Čovića, najmoćnijeg hrvatskog političara u BiH, te jednog od najmoćnijih političara u susjednoj zemlji'', navodi se u tekstu.

Kontroverze

Izvori dodaju kako ''nije bila riječ o istraživačkoj emisiji u doslovnom smislu, jer se u njoj ne otkrivaju nove informacije, i ne iznose nedokazane indicije koje bi mogle biti predmet sudskih tužbi: riječ je o sažimanju i preglednom ali informativnom prikazu poznatih, ali rjeđe spominjanih detalja Čovićeve političke karijere koju prate brojne kontroverze''.

Dalje se navodi kako emisija nije bila objavljena krajem septembra, kako je bilo planirano, da njome započne ovogodišnja sezona N1 televizije. Zašto, nitko nije znao.

Board

''Prve jasnije informacije o tome, prema prošlotjednim saznanjima Nacionala, glavni urednik N1 BiH Amir Zukić iznio je na sastanku cijele redakcije N1 BiH 21. studenog, jednome od redovitih sastanaka koje uredništvo te kuće održava s vremena na vrijeme. Na tom je sastanku Zukić javno rekao da je “board zabranio” emisiju o Čoviću, što je  izazvalo revolt velikog broja zaposlenih na N1, koji su zahtijevali da Zukić objasni razloge zabrane. Zukić je prenio kako “board” emisiju smatra “jednostranom”, te da bi Čović zbog nje mogao tužiti N1'', stoji u tekstu.

Nacional navodi kako je od Zukića zamolio objašnjenje o tome zašto emisija nije objavljena. Odgovorio je ovako: ''Uredničko vijeće procijenilo je da novinarsko istraživanje za tu konkretnu emisiju nije zadovoljilo profesionalne standarde N1 i uredničke kriterije koje slijedimo''.

Nacional je tražio da Zukić objasni tko je, imenom i prezimenom, u “uredničkom vijeću” N1 BiH, ali nije im odgovorio.

Rizik sudskog procesa

Izvori Nacionala kažu kako takvo tijelo ne postoji u redakciji N1 u Sarajevu, pa je moguće samo to da je riječ o upravi United Medie, tvrtke vlasnice N1 televizije.

''Upravo zahvaljujući objavljivanju provjerenih, točnih i kredibilnih informacija, N1 u BiH već godinama ima status medija kojem publika najviše vjeruje. Najgledaniji smo news televizijski kanal i drugi najposjećeniji portal u državi. U produkciji emisije o Čoviću nismo uspjeli dobiti dokaze kojima bismo ispoštovali vlastite uredničke kriterije. Odlučeno je da ne objavljujemo sadržaj koji bi mogao nanijeti štetu reputaciji N1 i izložiti nas riziku sudskog procesa. O Čoviću, kao i ostalim bh. političkim liderima, objavili smo bezbroj priloga i emisija, ali samo kad smo bili sigurni da govorimo istinu. U više od devet godina djelovanja našeg medija nije se desila nijedna presuda protiv N1, što je dovoljna ilustracija da su istina i profesionalizam glavne vodilje u našem radu'', kazao je Zukić. Naveo je i kako: ''Upravo zbog potencijalne reputacijske štete za N1 i objavljivanja informacija bez dokaza, emisija nije puštena u program''.

Pojedini mediji tvrde da je novinar sada pred otkazom na N1, navodi Bljesak. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.