3.12.2023. 18:00
0
Turkish Airlines planira kupiti još 376 aviona u narednih deset godina
Izvršni direktor aviokompanije Turkish Airlines Bilal Eksi je istakao da ova kompanija ima cilj da do 2033. godine poveća broj aviona na 813.

Prema njegovim riječima, to će biti dovoljno da učvrsti poziciju aviokompanije koja ima letove prema skoro svim državama svijeta.

U Turkish Airlinesu su ranije najavljivali da žele udvostručiti avionsku flotu koju trenutno čini 437 letjelica. To je deveta po veličini flota na svijetu, a Eksi je naglasio da će sa povećanjem broja aviona do 2033. godine postati treća po veličini flota na svijetu.

Ova aviokompanija pregovara s Airbusom za nabavku 355 novih aviona. Ako ova nabavka bude zaključena, to će biti najveća nabavka u historiji kompanije. Očekuje se da će isporuka tih aviona početi 2026.

Eksi je napomenuo da je Turkish Airlines prije 20 godina imao 65 aviona i da je tada po veličini bila 35. flota svijeta.

"Trenutno imamo letove prema 129 država sa 350 destinacija, među kojima je Turska. Time se Istanbul i Turska nesumnjivo transformišu u značajno transferno čvorište", naglasio je Eksi.

Posebno je istakao značaj istanbulskog aerodroma, kojeg je nazvao katalizatorom za širenje. Njegova izgradnja je koštala 12 milijardi dolara i otvoren je 2018., a upravo je taj aerodrom doprinio rastu Turkish Airlinesa.

Kompanija ima za cilj da u narednih deset godina dostigne 170 miliona putnika. Cilj je da ove godine bude 85 miliona putnika, dok su prošle godine bila 82 miliona putnika, piše list Daily Sabah.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.