8.4.2024. 14:01
0
Vijeće sigurnosti danas razmatra zahtjev Palestine za članstvo u UN-u
Vijeće sigurnosti UN-a danas će se sastati kako bi razmotrilo palestinski zahtjev da postane država članica UN-a.

Kako se navodi na stranici ovog svjetskog tijela, članovi Vijeća sigurnosti održat će zatvorene konsultacije, nakon čega će uslijediti otvoreni sastanak, na kojem će razgovarati o palestinskom zahtjevu, prenijetom u pismu generalnom sekretaru od 2. aprila, za ponovno razmatranje njegovog zahtjeva za članstvo u UN od 23. septembra 2011. godine.

O prijemu novih članica u UN odlučuje Generalna skupština na osnovu preporuke Vijeća sigurnosti. Objašnjava se da je generalno sljedeći korak nakon podnošenja zahtjeva za članstvo da Vijeće održi zvaničan sastanak i uputi zahtjev svom Stalnom odboru za prijem novih članova.

Palestinska uprava ima status posmatrača u UN-u od 2012. godine, a pristalice kažu da oko 140 od 193 države članice UN-a već priznaje Palestinu kao državu.

Međutim, stalne članice Vijeća sigurnosti imaju mogućnost da ulože veto na odluku, a glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller prošle sedmice je rekao da bi pitanje palestinske državnosti trebalo biti određeno “direktnim pregovorima“, a “ne u Ujedinjenim narodima“.

“Kako je prijem u članstvo UN suštinsko pitanje, za to je potreban pristanak najmanje devet od 15 članica Vijeća i primjenjuje se veto. Dosadašnja praksa je pokazala brojne slučajeve u kojima je zahtjev za prijem kandidata odbijen zbog veta koje je uložio barem jedan stalni član Vijeća sigurnosti. Ako Vijeće ne preporuči aplikaciju ili odloži njeno razmatranje, Vijeće tada mora podnijeti poseban izvještaj Generalnoj skupštini, koja bi zauzvrat mogla zatražiti od Vijeća da je ponovo razmotri”, navodi se na stranici Vijeća sigurnosti UN-a.

Dodaje se da “od 1976. godine nije uložen veto na prijem nove članice”.

U Generalnoj skupštini UN-a se prijem nove članice smatra “važnim pitanjem” za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Dana 2. aprila, predsjedavajući Arapske grupe pri UN-u (Saudijska Arabija), Organizacije islamske saradnje (Mauritanija) i Pokreta nesvrstanih (Uganda) poslali su pismo Generalnom sekretaru, predsjedniku Generalne skupštine, te predsjedniku Vijeća sigurnosti u kojem su izrazili podršku prijemu Države Palestine u članstvo UN-a.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.