11.4.2024. 15:23
0
Šokatan epilog jedne od najvećih korupcijskih afera ikad: Milijarderka osuđena na smrt!
FOTO: VnExpress/Thanh Tung
Vijetnamska poduzetnica i milijarderka, Trong Mi Lan (67), u četvrtak je osuđena na smrtnu kaznu tokom najvećeg suđenja koje je zemlja dosad vidjela, zbog prijevare u kojoj je “zaradila” 44 milijarde dolara, prenosi BBC.

Bilo je to jedno od najspektakularnijih suđenja koje dolikuje jednoj od najvećih bankovnih prevara - na svjedočenje je pozvano skoro 3 hiljade ljudi, u suđenju je sudjelovalo deset državnih tužitelja i oko 200 advokata, dokazi su bili u 104 kutije težine šest tona, a uz Truong Mi Lan koja je negirala sve optužbe, bilo je optuženo i još 85 osoba.

Osuđena je jer je podigla 44 milijarde dolara u kreditima od Saigon Commercial banke tokom 11 godina, a tužitelji vjeruju da oko 27 milijardi dolara možda nikad neće biti vraćeno. Poduzetnica dolazi iz kinesko-vijetnamske obitelji s kojom je živjela na području Ho Chi Minh Cityja i radila kao prodavačica na štandovima na tržnici, prodavajući kozmetiku sa svojom majkom.

Nakon što je Komunistička partija 1986. godine uvela razdoblje ekonomske reforme, poznato kao Doi Moi, počela je kupovati zemlju i nekretnine. Do 1990-ih, bila je vlasnica mnogobrojnih hotela i restorana. Dvadeset godina kasnije, proslavila se kao poznata poduzetnica zbog čega joj je bilo dopušteno organizirati spajanje triju manjih banaka koje nisu imale novca u jednu od najvećih banaka u zemlji - Saigon Commercial.

Vijetnam
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.