2.6.2022. 15:42
0
Kako je Amber Heard zapečatila sudbinu zlostavljanih žena i doprinijela nepovjerenju prema stvarnim žrtvama
Nakon 23 dana saslušanja, niza svjedoka, ali i bizarnih dokaza, "suđenje stoljeća" između bivših supružnika, glumca Johnnyja Deppa (58) i glumice Amber Heard (36) konačno je privedeno kraju. Presuda je u donešena u korist Deppa uz odluku da će Heard svom bivšem suprugu morati platiti 15 miliona dolara, šo je u konačnici smanjeno te će Heard morati da plati 8,35 miliona dolara.

Međutim, cijela priča o ovom suđenju ne završava se samo između ovo dvoje bivših supružnika. Težinu koju nosi presuda gdje se jedna žena našla u ulozi zlostavljača, zapečatila je sudbinu svih zlostavljenih žena te na taj način doprinijela nepovjerenju prema stvarnim žrtvama. 

I dok je Depp zahvalio na "ljubavi i kolosalnoj podršci i dobroti iz cijelog svijeta", Heard je izjavila da je razočarana. 

"Razočaranje koje osjećam danas ne može se opisati. Slomljena sam što brdo dokaza još uvijek nije bilo dovoljno da se suprotstavi nerazmjernoj moći, uticaju  mog bivšeg muža", kazala je Heard dodajući da joj je žao što je izgubila slučaj. 

"Žao sam što sam izgubila ovaj slučaj. Ali još sam tužnija što sam, čini se, izgubila pravo koje sam mislila da imam kao Amerikanka - da govorim slobodno i otvoreno", navela je Heard. 

Marina Radoš već ranije je u svojoj kolumni skrenula pažnju šta bi se moglo desiti ukoliko se presuda desi u korist Deppa te da cijela priča o Amber Heard i Johnnyju Deppu "ima toliko slojeva da bi se njome trebali baviti i sociolozi i psihijatri."

"U Hollywoodu se događa ono što je svaki primitivac ovog svijeta htio - iz dana u dan se dokazuje da je jedna žena cijelom svijetu vjerojatno lagala da je pretpjela seksualno i fizičko nasilje od strane supruga", navela je Radoš.  

I iako je pravda zadovoljena, neophodno je govoriti i o odgovornosti koju sam zlostavljač u ovom slučaju nosi sa sobom i nakon toga. Kako je to Radoš izvrsno postavila pitanje: Zašto je cijeli svijet povjerovao ženi koja je možda lagala, a nikad se ne vjeruje ženama koje, dokazano, ne lažu o nasilju? 


Poremećaj ličnosti 

Osim toga, sudije će ubuduće zasigurno morati više voditi računa i ozbiljnije uzimati u razmatranje psihološke analize u početnim fazama onih koji podnose prijave nasilja. To je dokazao i ovaj slučaj. Jedna od glavnih tema na suđenju bila je i mentalno zdravlje glumice Heard. Kako je to navela psihologinja koju je angažovao Deppov tim Heard ima poremećaje ličnosti koji su povezani s nasiljem i 'izmišljanjem priča', kaže klinička psihologinja koja ju je ocjenjivala.
Psihologinja Shannon Curry prethodno je provela procjenu glumice i rekla je u sudnici da glumica ima granični poremećaj ličnosti (BPD) te histrionski poremećaj ličnosti (HPD).

Curry je također posvjedočila da Heard ne pati od posttraumatskog stresnog poremećaja zbog svoje veze s Deppom, kao što je tvrdila. Slavni je glumac svjedočio o Heardinoj “potrebi za sukobom” i njezinoj sklonosti da ga proganja tokom svađa, dok je on pokušavao otići i odvojiti se od nje.

"Dva su poremećaja ličnosti slična", rekla je Curry, "granični poremećaj je mentalni poremećaj koji utiče na sposobnost osobe da regulira svoje emocije i ponašanje te stoga negativno utiče na njezine odnose s drugima. Povezan je s nestabilnosti, potaknut temeljnim strahom od napuštanja”. 

"S graničnim poremećajem ličnosti, imate intenzivan strah od napuštenosti ili nestabilnosti i možda ćete imati poteškoća biti sami. Ipak, neprikladan bijes, impulzivnost i česte promjene raspoloženja mogu odgurnuti druge, iako želite imati ljubavne i trajne odnose”, objasnila je.

Dokazi koji su prikazani ranije na suđenju uključuju audio snimke Heard na kojima moli Deppa da ne odlazi i da ostane s njom, nakon što je pokazao želju za prekidom.

Histrionski poremećaj ličnosti, rekla je Curry, povezan je s "dramom" i potrebom da budete u centru pažnje. Rekla je da postoji korelacija u poremećaju s ljudima koji su fizički privlačni i "koriste svoj izgled kako bi privukli tu pažnju". 

Histrionski poremećaj ličnosti, prema klinici Mayo, stanje je "koje karakterizira dramatično, pretjerano emocionalno ili nepredvidivo razmišljanje ili ponašanje". U svom svjedočenju, dr. Curry je rekla da pacijenti s tim stanjem mogu biti skloni preuzeti ulogu "žrtve" ili "princeze", izmišljajući priče kako bi "tako dobili poštovanje i pažnju". 



Rezultati koje je Heard dobila na profesionalnim psihološkim testovima povezani su s ljudima koji su bili "puni bijesa" i "društveno sofisticirani", rekla je psihologinja.

"U tim ljudima bi ponekad mogao eksplodirati bijes", dodala je.

"Oni su skloni biti vrlo pasivno-agresivni. Mogu biti vrlo egocentrični. Mogli bi koristiti taktiku manipulacije kako bi pokušali zadovoljiti svoje potrebe. Jako im je potrebna pažnja, prihvaćanje, odobrenje", kazala je psihologinja. 

Curry je procjenjivala Heard punih 12 sati u decembru tokom dva dana i analizirala ranije zapise o liječenju, snimke i drugu dokumentaciju koju su joj dali njezini advokati.

Tukla je bivšu curu, zbog nje je patio Elon Musk

Amber je zbog nasilja bila privedena 2009. godine. Pretukla je svoju bivšu djevojku Tasyu van Ree na aerodromu u Seattleu. Tasya je pozvala osiguranje te je Amber uhapšena zbog porodičnog nasilja. Navodno su se posvađale prije puta te je Amber udarila Tasyu i zgrabila je za ruku. Heard je privedena, a idućeg dana došla je na sud.  



Nakon turbulentnog braka s Johnnyjem Deppom, Amber je uplovila u kratku vezu s Elonom Muskom, koji se u nju, kako je tvrdio, zaljubio do ušiju. Nakon njihovog prekida javno je patio zbog ljubavi. 

"Ona je prekinula više sa mnom nego ja s njom, mislim. Bio sam istinski zaljubljen, stvarno me boljelo", kazao je Musk. 


Naizad, priču o Amber Heard završit ćemo onim na što je Marina Radoš također skrenula pažnju: 

"Sama pomisao da je Amber Heard slagala sve što je rekla o svom odnosu s Deppom uništit će sudbine tisućama zlostavljanih žena diljem svijeta. Poznatim i nepoznatim. Priča koju prate svi svjetski mediji, bez obzira kako se završila, u društvu će pobuditi sumnju da žene zaista redovito lažu o zlostavljanju s ciljem da unište svog partnera... 

Amber Heard je tako, ako je lagala o zlostavljanju, zlostavljala i svog muža i pokrenula novo zlostavljanje već zlostavljanih žena... Ona je zauvijek začepila usta hiljadama žena koje moćni muževi tuku i otvorila usta hiljadama poganih primitivaca koji smatraju da svaka žena laže o zlostavljanju." 


(A. Rovčanin) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.