20.12.2022. 14:19
0
Sve što niste znali o čovjeku koji je osvojio SP: Otac mu je bio radnik u proizvodnji čelika, a majka čistačica. Sa 11 godina mu je dijagnosticiran nedostatak hormona rasta...
Lionel Messi, argentinski fudbaler, osvojivši Svjetsko prvenstvo u Kataru, zasigurno je ispisao stranice historije u svijetu fudbala.

Njegova impresivna biografija donosi niz zanimljivih činjenica koje govore o tome o kakvom istinskom profesionalcu, ali i borcu je riječ. Iako se danas uglavnom govori o njegovom uspjehu i dostignućima u svijetu fudbala, iz njegove biografije vidimo da ništa ne dolazi preko noći te da je za uspjeh, pored talenta, neophodna disciplina, predanost i puno rada i truda. 

Djetinjstvo 

Lionel Messi rođen je u Rosariju, provincija Santa Fe u Argentini. Ima dva starija brata Rodriga i Matiasa i sestru Mariju Sol. Otac mu je bio radnik u fabrici za proizvodnju i obradu čelika, a majka zaposlena honorarno kao čistačica. 



Još dok je imao svega pet godina Messi je počeo igrati za Grandoli, lokalni klub kojeg je trenirao njegov otac. Kad je imao osam godina, igrao je za Newell's Old Boys. Grupa je bila neizmjerno talentirana, što je vidljivo iz činjenice da su izgubili samo jedan meč u naredne četiri godine. Zbog njihovog zanimanja i talenta za igru skupina je postala popularno poznata kao "The Machine of 87". 



Nažalost, Messiju je ubrzo dijagnosticiran nedostatak hormona rasta, kada je imao jedanaest godina. Iako je bio izuzetno talentovan, nije mu pružena pomoć od strane lokalnih klubova - nisu bili spremni platiti za njegovo liječenje.

Međutim, nedugo nakon toga, pomoć je došla od strane Carlesa Rexacha, sportskog direktora FC Barcelone. Obećao je da će pružiti pomoć Messiju, plaćajući račune za lijekove samo ako se preseli u Španiju, kada je Messi upisao omladinsku akademiju u Barseloni. 

Karijera 

Lionel Messi jedini je igrač u historiji koji je osvojio pet FIFA Ballons d'Or i bio je prvi igrač koji je osvojio tri europske zlatne kopačke. Tokom karijere oborio je mnoge svjetske rekorde i trenutno drži rekorde s najviše postignutih golova u Ligi. 

Prvi veliki uspjeh postigao je u sezoni 2008.-09., tokom koje je pomogao Barseloni da postigne prvi dobar plasman u fudbalu Španije. Narednih godina nastavio se etablirati kao najbolji strijelac Barselone u službenim takmičenjima, a također je i vodeći strijelac Argentine sa 55 golova na 112 utakmica. U mirovinu je otišao 2016. godine nakon poraza od Argentine od Čilea u finalu Copa América Centenario. Međutim, ubrzo ga je kampanja počela nagovarati da se predomisli i Messi je kasnije preokrenuo svoju odluku.

Messi je svoj uzor vidio u Maradoni, što je rezultiralo time da je on označen kao "Messidona". Za određeni cilj istrčao je na približno istoj udaljenosti, 62 metra (203 ft), pobijedio je isti broj igrača (šestero, uključujući vratara), postigao je pogodak s vrlo slične pozicije i potrčao prema zastavi ugla isto kao što je to činio Maradona na Svjetskom kupu 1986. protiv Engleske.



Godina 2010. za Messija je bila godina hat-trick-a kada je postigao pogodak protiv CD-a Tenerife, Valencia CF-a, Reala Zaragoze, čime je postao prvi igrač Barcelone koji je postigao hat-trick-ove „back-back-back“ u La Ligi. U utakmici protiv Arsenala Messi je nastavio postići četiri gola. Godina je završila kad je Messi postigao 47 golova i 11 asistencija u svim takmičenjima.

Međutim, nakon poraza na Svjetskom kupu, špekuliralo se da će se Messi ponovno povući iz međunarodnog fudbala. Međutim, u martu 2019. godine bio je dio argentinske ekipe zbog prijateljskih utakmica protiv Venezuele i Maroka. Svoj međunarodni povratak ostvario je 22. marta 2019. u prijateljskoj utakmici protiv Venezuele u Madridu. 

Prije osam godina, Messi je bio blizu osvajanja Svjetskog prvenstva, odvukavši svoju ekipu do finala u Brazilu, samo da bi izgubio od Njemačke u produžecima.

Na početku ovog Svjetskog prvenstva, činilo se da mu je u kartama još jedna kampanja bez trofeja kada je Saudijska Arabija uzvratila na Messijev gol kojim je njegov tim poveo i pobijedila Južnoamerikance 2:1 u prvom od mnogih preokreta na turniru. Od tada, Argentini je poraslo samopouzdanje, a Messi je potpuno očekivano postao njihov ključni igrač. Veteran je vratio godine unazad i bio u nezaustavljivoj formi sa sedam golova na turniru - jednim manje od francuskog napadača Kyliana Mbappea, koji je osvojio Zlatnu kopačku.

U finalu je još jednom bio ključan u trijumfu svoje ekipe, postigavši dva gola i realiziravši penal u raspucavanju jedanaesteraca.

Kakav je bio Messi u usporedbi s ostalim zvijezdama Svjetskog prvenstva?

Za mnoge je pitanje - ko je najveći igrač svih vremena, Messi ili njegov dugogodišnji rival i peterostruki osvajač Zlatne lopte Cristiano Ronaldo - konačno odlučeno. Portugalska superzvijezda, koji nikada nije osvojio turnir, bio je na klupi za rezervne igrače u utakmicama svoje ekipe protiv Švicarske i Maroka nakon što je postigao gol na petom uzastopnom Svjetskom prvenstvu.

Bio je to antiklimatski izlaz za 37-godišnjaka, koji je gotovo sigurno odigrao svoje posljednje Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Postojala su velika očekivanja od Messijevog suigrača iz Paris St Germaina Neymara. Napadač je povremeno blistao, postigao je dva gola, ali su ga mučile i povrede na početku turnira i u konačnici Brazil nije mogao učiniti dovoljno da pobijedi discipliniranu hrvatsku ekipu i ispao je u četvrtfinalnoj fazi.



Kylian Mbappe, još jedna superzvijezda PSG-a, odigrao je odlično na turniru na kojem je završio kao vodeći strijelac. Francuz je u finalu postigao hat-trick te je s osam golova na vrhu ljestvice, piše Al Jazeera u svojoj retrospektivi, dodajući da je Messi, i pored izuzetne konkurencije, zasigurno opravdao trofej u čast pobjede njegovog tima na SP-u. 

Dobrotvorni rad 

Messi je 2007. osnovao Udruženje Leo Messi, dobrotvornu organizaciju koja podržava pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti za ranjivu djecu. To je bio odgovor na Messijevu bolest s kojima se suočio kao dijete. Udruženje djeluje na osiguravanju djece s dijagnozom bolesti u Španiji koja pokrivaju troškove prijevoza, bolnice i oporavka. Većina sredstava koje je organizacija prikupila je Messijevim vlastitim naporima, uz malu pomoć Herbalifea. 



Messi je bio ambasador dobre volje za UNICEF u 2010. godini. Radio je na podržavanju dječjih prava.



Messi je 2013. donirao iznos od 600.000 eura za obnovu dječje bolnice po imenu Dječja bolnica Victor J Vilela, u svom rodnom gradu Rosario, Argentina. Donirani iznos u osnovi je korišten za obnavljanje onkološke jedinice bolnice i plaćanje liječnicima koji će putovati u Barcelonu na trening.

Privatni život 

Messi je imao par romantičnih veza prije braka sa suprugom Antonellom Roccuzzo. Prvo je bio povezan s Macarenom Lemos, koja je iz njegovog rodnog grada. Također, priča se da je ljubavnu vezu imao i s argentinskom manekenkom Lucianom Salazar.



Sa suprugom Roccuzzom prvi put je viđen na karnevalu u Sitgesu nakon derbija Barcelona-Espanyol. Nakon nekoliko godina veze s Roccuzzom, oženio ju je 30. juna 2017. Njihovo vjenčanje održano je u luksuznom hotelu pod nazivom Hotel City Center u Rosariou.



Messi i Roccuzzo su 2018. dočekali svoje treće dijete, sina Ciroa Messija Roccuzza.

Zanimljive činjenice 

Lionel Messi ima špansko državljanstvo, ali je talijanskog porijekla. Njegova očeva porodica dolazi iz talijanskog grada Ancone u regiji Marche.

Isto rodno mjesto, Rosario, dijeli s argentinskim revolucionarom, Che Guevarom.

Unatoč svojoj slavi, i dalje održava bliske veze s ljudima Rosarija, svog rodnog grada. Također je međunarodni veleposlanik Rosario.

Jedan je od najplaćenijih fudbalera na svijetu, bio je prvi igrač koji je premašio referentni iznos od 40 miliona eura.

Na lijevom ramenu ima istetovirano lice majke.

Jedini je igrač s četiri FIFA-ine nagrade Ballon d'Or i tri europske nagrade Zlatna cipela. Uz to, dva puta je osvojio nagradu Zlatna lopta i jednom europsku nagradu Zlatni dječak.

Messi drži rekord s najviše postignutih hat-trickova (ukupno četiri) u Ligi prvaka. 


(Aldina Rovčanin)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.